Kingspan Unidek
Kingspan Unidek nam recentelijk een nieuwe productielijn in gebruik, die kleinere series isolatie kan verwerken. Deze vol-automatische snij-frees-verpakkingslijn moet aansluiten op marktontwikkelingen en symbool staan voor veranderingen in de markt.
Grotere nieuwbouwprojecten vragen om grotere productieorders, terwijl bij renovatieprojecten eerder sprake is van maatwerk waarbij just-in-time leveringen en flexibiliteit gevraagd worden. De innovatieve lijn speelt hierop in; hij snijdt, bewerkt en verpakt zowel grote als kleinere hoeveelheden zodat Kingspan Unidek flexibeler kan opereren. Het resultaat is een hogere productiesnelheid en constante hoge kwaliteit van de producten. Kingspan Unidek vertelt dat er in Nederland geen andere exemplaren van de productielijn in gebruik zijn.
Weinig verbeteringen
Kingspan Unidek meldt dat men op korte termijn weinig verbeteringen ziet ontstaan in de economische situatie. Managing director Ben Claaszen is desondanks optimistisch over wat de toekomst te bieden heeft: “Wij geloven in anticyclisch investeren, maar belangrijker is dat de markt hier om vraagt. Op termijn zal de situatie zeker wel verbeteren. Kijk alleen maar naar de herziene Europese Richtlijn Energieprestatie Gebouwen van mei 2010, die stelt dat alle nieuwe gebouwen eind 2020 energieneutraal gebouwd moeten worden.”
Volgens Claaszen resulteert dit in een fundamenteel andere manier van bouwen die Kingspan Unidek veel kansen biedt. “Onze op EPS gebaseerde elementen lenen zich namelijk uitstekend voor combinaties met andere bouwoplossingen waardoor de diverse bouwonderdelen op elkaar kunnen aansluiten. Daarnaast schrijft een van de vuistregels van de Trias Energetica bij het duurzaam ontwerpen van gebouwen voor, dat de energievraag moet worden beperkt door verspilling tegen te gaan.”
Core business
Claaszen gaat verder: ”In de praktijk bereiken we dat door de schil van een gebouw, waarvan het dak een prominent onderdeel is, optimaal te isoleren. Precies de core business van onze onderneming. Deze eerste vuistregel is vanuit onze energiebesparingsconcepten goed te combineren met de tweede vuistregel. Die stelt dat maximaal gebruik gemaakt dient te worden van energie uit duurzame bronnen zoals pv en zonnecollectoren welke eenvoudig op onze dakelementen gemonteerd kunnen worden. Het dak wordt daarmee een optimaal geïsoleerde technologiedrager. Energiebesparing en duurzame opwekking in één.”