Symposium omtrent vleermuizen in stedelijk gebied

15 november 2013

De gemeente Amersfoort organiseert op 15 november 2013 het jaarlijkse symposium ‘Vleermuizen in de stad’. Het symposium staat in het teken van de recente ontwikkelingen rond vleermuizen in stedelijk gebied en wordt omschreven als een kans om knelpunten en kansen in het kader van de Flora- en faunawet delen.

Dit jaar komen er verschillende thema’s aan bod, waaronder het beschermen van vleermuizen bij na-isolatie, soortmanagementplannen en de nieuwe vleermuiskastendatabase. Bouwpartijen worden uitdrukkelijk uitgenodigd om mee te denken over na-isolatie van particuliere woningen en de bescherming van vleermuizen.

Workshops
Na inleidende presentaties kunnen deelnemers aan het symposium participeren in workshops. Tijdens deze workshops worden verschillende actuele onderwerpen belicht. Zo gaan vleermuisdeskundigen, aannemers en ontwikkelaars samen op zoek naar oplossingen voor problemen die ontstaan als gevolg van na-isolatie; een na-isolatie ingreep kan een verblijfplaats van een vleermuis buiten spel zetten.

Flora- en faunawet
Daarnaast gaat men in op de Flora- en faunawet; vooraf dient onderzoek te worden gedaan om goed invulling te geven aan deze wet, zodat de verblijfplaats van beschermde dieren niet wordt aangetast.  De realiteit is dat dit zelden of niet gebeurt bij particuliere woningen. Hiermee zijn in eerste instantie bewoners en in tweede instantie de aannemers en isolatiebedrijven in overtreding van de Flora –en faunawet. Bewoners, bouwers en veel isolatiebedrijven zijn zich daar vaak niet van bewust.

Het symposium ‘Vleermuizen in de stad’ wordt gehouden op vrijdag 15 november 2013, van 12.00 uur tot 17.00 uur in de Emmaüskerk, Noordewierweg 131 in Amersfoort.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links