Eneco
Eneco koelt en verwarmt het nieuw te bouwen Internationaal Strafhof te Den Haag met een van de grootste warmte- en koudeopslagsystemen in Nederland. Uniek aan het project is dat de vier ondergrondse bronnen voor opslag meer dan een kilometer van het gebouw liggen.
De WKO-installatie is in staat om circa 60.000 vierkante meter vloeroppervlakte van warmte en koude te voorzien. Het bouwconsortium is in april gestart en verwacht medio 2015 het gebouw, dat bestaat uit zes torens, op te leveren. “Het geeft Eneco ruim de tijd om twee doubletten, dat zijn vier bronnen, voor het opslaan van warm en koud water te boren”, licht Jan-Paul Poldervaart, commercieel manager bij Eneco, toe. “Normaal werken we met één doublet, maar gezien de forse omvang van het complex en de gevraagde vermogens moesten we voor twee doubletten kiezen.”
Bronnen liggen ruim kilometer van Strafhof
Het nieuwe onderkomen van het Strafhof ligt midden in een beschermd watergebied van het Haagse waterbedrijf Dunea. Het is daarom niet toegestaan om de opslag onder het gebouw zelf te hebben. Bij een WKO is dat normaal wel het geval. Poldervaart: “We lossen dit probleem op door op een afstand van 1,1 kilometer de twee doubletten aan te leggen. Het is voor het eerst in Nederland dat dit gebeurt, dus uniek. Het leidingtracé van de bronnen naar het ICC zal nagenoeg geheel ondergronds geboord worden, zodat er vrijwel geen graafwerkzaamheden hoeven plaats te vinden.
Risico WKO ligt bij Eneco
Eneco treedt in dit project zowel op als ontwikkelaar als exploitant van de WKO. Zij heeft het bedrijf Energie Totaal Projecten (ETP) opdracht gegeven de WKO te bouwen. “Eneco ontzorgt door het investerings- en exploitatierisico op zich te nemen”, zegt Poldervaart. “Na de ingebruikname dragen we 30 jaar de exploitatieverantwoordelijkheid. Het voordeel voor de gebruiker is leveringszekerheid en een stabiel en betaalbaar energietarief.”
International Criminal Court
In de duinen, op het terrein van de voormalige Alexanderkazerne in Den Haag, wordt aan de hand van een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen de komende jaren het onderkomen voor het International Criminal Court (ICC) gerealiseerd. Het ICC is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
Voor de huisvesting van deze internationale organisatie geldt een complex programma van eisen, waaronder strenge veiligheidsmaatregelen. Daarbij wilde de opdrachtgever samen met de gemeente Den Haag dat er een zeer duurzaam gebouw nabij de Noordzeekust zou verrijzen. In het ontwerp staan landschap en groen centraal. Het aangrenzende duinengebied wordt daarom rondom het gebouw doorgezet en is zichtbaar tussen de torens van het complex.