De gemeente Groningen gaat sportcentrum Kardinge voor 7,6 miljoen duurzaam renoveren. De komende anderhalf jaar komen er onder meer een nieuwe sporthal, vijf squashbanen, zes tennisbanen en een nieuwe zaal voor judo en andere sporten (Dojo). Een biomassa-installatie, die werkt op houtsnippers uit de eigen stad, bespaart 50 procent energie.
Ook ontstaat een vernieuwde accommodatie voor naschoolse opvang en verplaatst de gemeente de hoofdingang. Zo ontstaat er een betere aansluiting met het centrum van het recreatiegebied. De ontvangsthal wordt omgebouwd en uitgebreid tot verblijfsgebied met horecafaciliteiten.
De gemeente Groningen gebruikt de renovatie van Kardinge om ingrijpende energiebesparende maatregelen door te voeren. Door een combinatie van een biomassa-installatie en persgas, zonnepanelen, ledverlichting en windmolens is een reductie op het energieverbruik en de CO2-uitstoot van 50 % haalbaar. Het belangrijkste onderdeel vormt de biomassa-installatie, die zorgt voor de verwarming van het complex.
Duurzaamheidssysmbool
Als brandstof gebruikt Groningen 4.000 ton van haar eigen groenafval, waardoor de aanvoer van groene energie is gewaarborgd. Met alle duurzaamheidsmaatregelen laat Groningen zien wat de moderne mogelijkheden zijn om een sportcomplex op een duurzame en flexibele manier te kunnen inrichten en beheren. In de visie van Groningen groeit sportcentrum Kardinge uit tot het duurzaamheidssymbool voor stad en ommelanden.
IJsbaan
De totale uitgaven rondom duurzaamheid (3 miljoen euro) worden gedekt door aanzienlijke besparingen op de energielasten. De verwachting is dat de energierekening jaarlijks 300.000 euro lager uitvalt. Nu betaalt de gemeente zo’n 600.000 euro voor energie. Vooral de ijsbaan kost veel stroom.