Veldhuizerschool meest frisse school van Nederland

De Veldhuizerschool uit Ede is uitgeroepen tot de meest frisse nieuwbouwschool van Nederland. Dit gebeurde onlangs op het congres ‘7 jaar frisse scholen & andere bouwstenen’, georganiseerd door Agentschap NL en Bouwstenen voor Sociaal.

De Veldhuizerschool sleepte de titel in de wacht omdat ze van alle deelnemende nieuwbouwscholen het meest schoon, duurzaam en energiebewust was. De marmoleumvloer draagt daar volgens architect Henno Westerink van Jorissen Simonetti architecten mede aan bij. ‘Marmoleum is zeer duurzaam, een natuurlijk materiaal en heeft bovendien een warme uitstraling. ‘

Passief gebouwd
De titel is vooral te danken aan het feit dat de Veldhuizerschool passief is gebouwd. Dit houdt in dat de school door aardwarmte en de kinderen zelf (lichaamswarmte) warm wordt gehouden. Een goede isolatie met een dikte van 30 tot 40 centimeter doet de rest. Dit concept zorgt voor 80% minder energieverbruik. In het nieuwe gebouw is de hoeveelheid frisse lucht anderhalf keer meer dan de eis van het bouwbesluit. Hoe meer kinderen in een lokaal, hoe groter de noodzakelijke ventilatie in het lokaal. Het klimaatsysteem meet het CO2-gehalte en stuurt het ventilatiegehalte. De temperatuur kan ook door de leerkracht worden ingesteld. Zo ontstaat een stabiel binnenklimaat. Hierdoor is de Veldhuizerschool een duurzame, energiezuinige, gezonde en vooral ook frisse school.

Marmoleum
In de Veldhuizerschool ligt zo’n 650 vierkante meter marmoleum, zo’n negentig vierkante meter bulletin board – een linoleum product dat geschikt is als prikbord en als functionele bekleding van wanden – en Coral schoonloopmatten, die de school ook fris en schoon houden. Marmoleum, het linoleum van Forbo Flooring, wordt gemaakt van natuurlijke, herwinbare grondstoffen. Lijnolie wordt met hars geoxideerd tot linoleumcement, hieraan worden vervolgens droge stoffen toegevoegd zoals houtmeel, kalksteen en pigmenten, en dit linoleumgranulaat wordt gekalanderd op een jute ondergrond tot een superduurzame vloerbedekking. Marmoleum werd onderscheiden met bijna alle ‘ecocertificaten’ zoals het Milieukeur en Cradle-2-Cradle zilver. Een LCA (levenscyclusanalyse) van de Universiteit van Leiden wees uit dat het (samen met hout) de duurzaamste vloerbedekking ter wereld is. De Marmoleumvloer met zijn nieuwe Topshield2-finish is zeer eenvoudig schoon te maken en heeft een hele lange levensduur tot wel dertig jaar.

Dynamisch karakter
De nieuwbouw biedt ruimte aan elf groepen met een speellokaal. Architectonisch sluit het pand door de metselstenen en de grote dakoverstekken goed aan bij de omliggende bebouwing. Door de kozijngrootte te variëren en de kozijnen speels in de gevels te plaatsen, krijgt het schoolgebouw een dynamisch karakter. Ter plaatse van het multifunctionele hart van het gebouw zijn grote vliesgevels aangebracht die zorgen voor een prachtige lichtinval en mooie zichtlijnen. Deze transparantie komt overeen met de onderwijsvisie. De marmoleumvloer in drie kleuren verbindt alle ruimtes in de school als een soort zebrapad.

Duitse en Belgische kennis
Het passiefhuis concept staat voor energiezuinig en comfortabel bouwen. In Nederland is het nog niet helemaal afgestemd op scholen. Voor het ontwerp van de Veldhuizerschool is mede gebruik gemaakt van Duitse en Belgische kennis en uitgangspunten. De provincie Gelderland subsidieert het project. Afhankelijk van de subsidiemogelijkheden is passief bouwen terug te verdienen tussen de vijf en acht jaar. Naast een aantrekkelijke terugverdientijd zal ook de waarde van het gebouw na twintig jaar hoger blijken.

Alle verschillende disciplines
Het ontwerp van de Veldhuizerschool door Jorissen Simonetti architecten te Doetinchem is het gevolg van integraal teamwork waarbij alle verschillende disciplines vanaf het begin van het ontwerpproces vanuit het programma van eisen hun bijdrage hebben geleverd. Er is dus niet vooraf een ontwerp gemaakt ‘waar ook nog installaties in moeten’. De prijs werd uitgereikt door Annemarie Jorritsma, burgemeester gemeente Almere, voorzitter VNG-bestuur en partner van Bouwstenen voor Sociaal. De onderscheiding is ook een opsteker voor gebouwverduurzamer Innax gebouw en omgeving, en adviesbureau Hartman Bouwvisie, die nauw betrokken waren bij het ontwerp en de realisatie van de school in 2011.

Doe-het-zelf-kit
Behalve de titel mocht schooldirectrice Geertje van de Put ook een doe-het-zelf-kit in ontvangst nemen. Hiermee kunnen de kinderen zelf meten hoe het zit met het energieverbruik. “Een mooi cadeau, zo worden de kinderen bewust van hun verbruik en daar hebben ze de rest van hun leven wat aan”, aldus Van de Put.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links