Drie vliegen in één klap 

Afgelopen dinsdag heeft wethouder Emmens van de gemeente Zoetermeer het startschot gegeven voor de duurzame renovatie van het kantoorpand van duinwaterbedrijf Dunea in Zoetermeer.

Deze transitie is mogelijk gemaakt door een bijzondere samenwerking tussen drie partijen en is daardoor een goed voorbeeld om de structurele problemen op de Nederlandse kantorenmarkt aan te pakken én de bouwsector een enorme impuls te geven.

Transitie
Duurzame conceptontwikkelaar Local gaat in opdracht van vastgoedbelegger Syntrus Achmea het kantoorpand aan het Plein van de Verenigde Naties en het kantoorpand ernaast samensmelten tot één modern kantoorgebouw met energielabel A. “Door deze transitie wordt bestaand vastgoed benut en daarmee leegstand in Zoetermeer tegengegaan. Door te voldoen aan de duurzaamheidseisen van de huurder en eigenaar, ontstaat hier weer een prachtig pand waar niet alleen Dunea maar ook wij de komende jaren mee verder kunnen”, aldus wethouder Emmens van de gemeente Zoetermeer. Ook voor de bouwsector levert duurzame renovatie van kantoorpanden kansen op. Phlip Boswinkel van Local licht toe: “Deze renovatie levert 50.000 manuren op. Dit kan leiden tot een enorme economische impuls wanneer we meer van dergelijke kantoorpanden duurzaam zouden renoveren. We slaan met deze transitie dus drie vliegen in één klap”.   

Energielabel A
Dunea verkiest met deze ontwikkeling duurzame renovatie boven nieuwbouw. “Als maatschappelijke organisatie is het voor ons ondenkbaar om nieuwbouw te betrekken. Het was echt een bewuste keuze die aansluit bij de duurzame en maatschappelijke doelstellingen van onze organisatie”, aldus Wytze Boonsma van Dunea. De eigenaar van het pand, Pensioenfonds Vervoer, heeft de eis gesteld om te verduurzamen naar energielabel A. Vastgoedbelegger Syntrus Achmea is blij met deze eis. Frank Vellinga van Syntrus Achmea licht toe: “Wij richten ons als belegger nu echt op het duurzaam renoveren van kantoorgebouwen. Met deze transitie lopen het pensioenfonds, Local en Syntrus voorop als het gaat om duurzame herontwikkeling”.

Stimulans
De herontwikkeling van het kantoorpand aan het Plein der Verenigde Naties heeft de gemeente Zoetermeer gestimuleerd om ook een toezegging te doen om het plein zelf aan te gaan pakken. “De aanpak van het plein stond al langer op ons verlanglijstje maar  door de crisis hadden andere zaken prioriteit. Door de renovatie van dit – voor het plein beeldbepalende – pand kunnen wij niet achterblijven”, aldus wethouder Emmens.

Meer rendement én comfort
De renovatie wordt grotendeels duurzaam uitgevoerd. Zeventig procent van het materiaal dat wordt gedemonteerd wordt hergebruikt, waaronder vooral de milieubelastende elementen zoals beton. Daarnaast voldoen alle materialen die worden gebruikt aan de nieuwste duurzaamheidscriteria zoals FSC. “Deze renovatie levert zowel van binnen als van buiten een geheel gemoderniseerd en verduurzaamd pand op, zodat het pand niet alleen meer waarde krijgt voor de eigenaar maar juist ook voor de gebruiker”, aldus Phlip Boswinkel. Voor de engineering en uitvoering is kantorenspecialist Heembouw aangetrokken.   

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links