Baas over eigen energieverbruik

De Zwolse Muziekwijk is vanaf afgelopen week als eerste Nederlandse wijk aangesloten op een slim energienet. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en aanvoerder van de Trouw duurzame top 100, gaf het startsein voor de honderd deelnemende huishoudens.

De bewoners hebben hun energieverbruik volledig in eigen hand. De Zwollenaren maken beschikken over een energiecomputer, waarop precies te zien is wanneer energie het meest duurzaam of voordelig is. Daarnaast zijn de woningen uitgerust met een slimme wasmachine en zonnepanelen.

Slim energienet
In deze pilot met de ‘eerste slimme wijk van Nederland’ werkt netbeheerder Enexis samen met diverse consortiumpartners* Er is een slim energienet ontwikkeld dat klaar is voor de duurzame energievoorziening van de toekomst. Een geavanceerd systeem dat energie met behulp van technologie zo efficiënt mogelijk verdeelt en dat berekend is op het terugleveren van lokaal opgewekte stroom.

Dynamische energietarieven
Kern van de pilot is het optimaliseren van het tijdstip van energieverbruik voor maximale duurzaamheid en minimale kosten. De prijzen zoals die tot stand komen op de energiebeurs APX, de lokale energieproductie en de belasting van netwerk ter plaatse spelen daarbij een rol. De pilot geeft zo inzicht in het energie business model van de toekomst door toepassing van dynamische energietarieven. De ervaringen uit deze pilot brengen de uitrol van slimme energienetten op grote schaal in de toekomst een stap dichterbij. De pilot ontvangt een subsidie in het kader van Innovatie Programma Intelligente Netten (IPIN).

 

*) Over de consortiumpartners
Enexis
beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Het bedrijf brengt gas en elektriciteit van energieleveranciers veilig in huizen en bedrijven en onderhoudt en vernieuwt stroomkabels en gasleidingen.
Woningstichting SWZ biedt betaalbare woningen in leefbare buurten en wijken. Zij verhuurt en beheert zo’n 8.000 woningen in Zwolle. Duurzaamheid in bouwen en wonen staan daarbij hoog in het vaandel. SWZ ontwikkelt de duurzame Muziekwijk waar deze pilot plaatsvindt.
DONG Energy is een Deens energiebedrijf met wereldwijd meer dan 1,5 miljoen klanten, waarvan 150.000 in Nederland. Met ruim vijftig jaar ervaring op de internationale energiemarkt ontwikkelt DONG Energy continu innovatieve manieren om zuiniger en milieuvriendelijker met energie om te gaan. DONG Energy is energieleverancier in de pilot en maakt de dynamische tarieven mogelijk.
De Technische Universiteit Eindhoven is één van ‘s werelds vooraanstaande onderzoeksinstellingen op energiegebied. De TU/e zet samen met het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen in op het leveren van een gefundeerde bijdrage aan een duurzame, energiezuinige wereld. TU/e is verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderzoek van de pilotresultaten.
Logica – nu onderdeel van CGI; een internationale zakelijke dienstverlener voor ICT en consultancy –heeft het Central Energy Management System (CEMS) ontwikkeld dat de optimale afstemming regelt tussen de energievraag van de bewoners, lokale energieopwekking, de prijs op de energiemarkt en de capaciteit op het elektriciteitsnet. Op basis van gegevens zoals weersvoorspelling en dynamische tarieven vindt het plannen van slimme apparaten zoals de wasmachine plaats.
Flexicontrol uit Heerhugowaard maakt al meer dan 25 jaar elektronische producten die de leef- en werkomgeving van mensen verbeteren. Voor ‘Jouw Energie Moment’ levert Flexicontrol de display in de woonkamer en Wendy - de slimme energiecomputer. De energiecomputer onderhandelt op basis van de instellingen van de gebruiker met de energieleverancier.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links