Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)
In 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland zo goed als energieneutraal zijn. Hiervoor hebben we nog een flinke weg te gaan. Er is altijd wel een excuus om een bouwproject niet duurzaam op te leveren. Partijen geven daar vooral elkaar de schuld van. Gelukkig zijn er koplopers die deze ‘Circle of Blame’ doorbreken. Zij zoeken de samenwerking op om energieneutrale ambities te kunnen realiseren. Zo vormen zij als het ware een ‘Circle of Fame’ met duurzame projecten als resultaat.
Het jaar 2020 lijkt nog ver weg, maar Nederland moet de komende jaren echt stappen zetten met energiezuinig bouwen. Niet alleen om de gemaakte afspraken na te komen, maar ook om in te spelen op de steeds hoger wordende energieprijzen. Koplopers in de utiliteitsbouw, woningbouw en gebiedsontwikkeling geven het goede voorbeeld en zoeken samen naar duurzame oplossingen. Deze ‘kopgroep’ haalt innovatieve, baanbrekende resultaten op de weg naar energieneutraal bouwen. Agentschap NL verzamelt deze initiatieven, die als inspiratie kunnen dienen voor partijen die wel willen verduurzamen, maar nog niet weten hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. In dit artikel lichten we een aantal voorbeelden uit.
Utiliteitsbouw
Ericis tekende met het project GouweZone zelf voor zowel ontwikkeling als voorlopig eigendom en beheer. Dit bleek een gouden oplossing, niet alleen voor Eciris, maar ook voor huurder Grant Thornton. Donald Dinkelaar, eigenaar van Eciris: “Huurders kijken vaak nauwelijks naar de servicekosten van een pand, waarin ook de energiekosten zijn opgenomen. Die servicekosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Wij dachten: daar moet je iets aan doen. Daarom kozen we ervoor het pand niet alleen te realiseren, maar de eerste jaren ook zelf te beheren. Die constructie dwong ons ertoe met andere ogen naar het pand te kijken en ons te verdiepen in duurzame technieken.” Eciris realiseerde een complex van drie fraai vormgegeven kantoorpanden. GouweZone haalt een EPC van slechts 0,33 (toren Tielweg 10) – 0,53 (toren Tielweg 16 + 24) en is daarmee zeer energiezuinig. Daarnaast biedt het een aangenaam binnenklimaat voor de gebruikers. Eciris rekende uit dat het de investering in onder andere warmte-koudeopslag (WKO), zonnecellen en windmolens binnen acht jaar terugverdient. Dinkelaar: “We leveren een uitstekend kantoor tegen een marktconforme huurprijs. Dat is goed voor ons, maar ook helder voor onze huurders.”
Donald Dinkelaar
Woningbouw
Jan Hoekstra is technisch directeur van VDM woningen. Ruim 130 jaar geleden begon dit bedrijf als een klein familiebouwbedrijf. Later is het getransformeerd tot timmerfabriek. En vervolgens zette het de stap naar een totaalaanbieder van woningen, uitgevoerd in prefab houtskeletbouw. VDM ontwikkelde en verbeterde dit concept steeds verder en beschikt nu over een eigen klantgerichte en duurzame bouwmethode waarin energiebesparing eenvoudig is te integreren. Hoekstra vertelt: “Houtskeletbouw is daarbij echt de troef. Met houtskeletbouw heb je een systeem in handen waar wat betreft duurzaamheid moeilijk mee is te concurreren.
Ulft, Bomenbuurt, 61 energieneutrale woningen
Het is eenvoudig om dikke isolatiepakketten aan te brengen, en door de prefab-uitvoering kunnen we heel nauwkeurig werken, zodat we altijd een goede luchtdichtheid kunnen realiseren. Als we in Europa allemaal zouden overstappen op houtskeletbouw, hadden we de CO2-reductiedoelstelling al voor de helft gehaald.” Hoekstra betreurt het dat het in de huidige markt nog niet mogelijk is om standaard voor alle particulieren energieneutraal te bouwen. “Energieneutraal bouwen vergt een extra investering in de installaties. Daarom moeten we de consument en de financier duidelijk maken dat het niet alleen om die eenmalige meerkosten gaat, maar om het totaalplaatje met lagere woonlasten.”
Jan Hoekstra
Gebiedsontwikkeling
Coert Zachariasse voert de scepter in het familiebedrijf dat zijn vader begon, Delta Development Group. Delta werkt samen met Cradle to Cradle-specialist William McDonough op Beukenhorst Zuid in Haarlemmermeer aan Park 2020: een Cradle to Cradle-kantorenpark dat uitgaat van de menselijke maat en het nieuwe werken. De uitvoering van dit project is niet eenvoudig, omdat er nog heel weinig bedrijven zijn die hun producten Cradle to Cradle produceren. Zachariasse: “Als ontwikkelaar ben ik rechtstreeks met de leveranciers gaan praten. Ik heb hen uitgelegd wat Cradle to Cradle is en hen uitgedaagd om met producten volgens dit principe te produceren. Die producten hebben we getest en op basis daarvan zijn we verder gaan praten met de leveranciers van producten die voldeden of bijna voldeden. We hebben hen aangeboden om preferred supplier te worden, mits ze door zouden innoveren en opgaan voor het Cradle to Cradle-certificaat. Inmiddels doen 28 bedrijven mee in dit zogenaamde Sponsor-programma.” Zachariasse merkt dat zijn aanpak werkt. “Er is bij veel bouwleveranciers vernieuwing mogelijk, maar in het bouwproces is veel standaardisering ingesleten. De bouwindustrie is enorm conservatief en dat probeer ik op deze manier te doorbreken.”
Coert Zachariasse
Meer koplopers in energieneutraal bouwen
Meer over koplopers in energieneutraal bouwen: Utiliteitsbouw: www.agentschapnl.nl/content/duurzame-gebouwen-voorbeelden-energiezuinige-utiliteitsbouw-lente-akkoord Woningbouw: www.agentschapnl.nl/content/koploper-interviews-woningbouw Gebiedsontwikkeling: www.agentschapnl.nl/content/koploper-interviews-gebiedsontwikkeling |
Naar minimumenergiewoningen met EPC ≤ 0 Zeven belangrijkste installatieconcepten
Er is niet één concept dat de voorkeur heeft. Wat het beste werkt, hangt onder meer af van de situatie en de investeringsruimte. Trends en ontwikkelingen |