Kruisherenklooster Uden ingrijpend gerenoveerd

In het centrum van het Brabantse Uden staat het historische Kruisherenklooster gebouwd in 1904 – 1905. De tien kruisheren die er tot voor kort woonden, zijn verhuisd naar aanleunwoningen bij het nabijgelegen verzorgingshuis St. Jan. Woningcorporatie BrabantWonen uit ’s-Hertogenbosch vestigde zestien serviceappartementen en op de bovenste verdieping van het voormalige klooster twee topkamers.

De ingrijpende renovatie, waarbij alle monumentale details zijn behouden, is inmiddels achter de rug. Omni architecten uit Schijndel koos in het project voor oplossingen van Fermacell in wanden, vloeren en plafonds. Architect Marty van der Ven: “Voor de bouw van nieuwe binnenwanden waren we op zoek naar stootvast materiaal. De Fermacell gipsvezelplaat is een homogene plaat en is daardoor sterker dan bijvoorbeeld gipskarton. Verder leverde Fermacell een vloer met een geluidsisolerende oplossing. Daarnaast gaat het om een heel oud pand, geen enkele afmeting is standaard. Fermacell heeft alle platen op maat geleverd.”

Beeldbepalend
Het Kruisherenklooster is beeldbepalend voor Uden. Daarom gaf BrabantWonen Omni Architecten de opdracht mee de authentieke sfeer te behouden. Om het pand geschikt te maken voor bewoning, moesten wel de typische kleine kloosterkamertjes verdwijnen. Echter, de marmeren vloer op de begane grond, het monumentale trappenhuis, het glas-in-lood en de hoge plafonds zijn behouden. De verdiepingen zijn, op de dragende muren na, gestript en kregen een nieuwe indeling.

Maatwerk
Fermacell maakte de vele gipsvezelplaten voor de wanden en plafonds op maat. Veel van de platen werden op de eerste verdieping gelost en zijn daarom in het handzame formaat van 120 × 120 centimeter geleverd. Zo hoefde er op de bouwplaats veel minder te worden gezaagd. Aangezien Kruisherenklooster een oud en scheef gebouw is, was er met name onder de schuine kap op de zolderverdieping nog wel wat zaagwerk. De platen moesten hier worden gemonteerd tussen de balken van de kapconstructie, die in het zicht blijven. De woningscheidende wanden kregen een dubbele laag Fermacell. De eerste werd geschroefd, de tweede geniet. Wederom werd de kleinere plaat gebruikt. Cor van der Steen, uitvoerder Bouwbedrijf Timmers uit Rosmalen: “De kleinere plaat betekent iets meer afwerking, want we moeten extra naden dichtsmeren. Maar dat weegt niet op tegen het gemak.” In eveneens praktisch formaat werden de vloerelementen met een duurzame viltlaag geleverd. Deze unieke geluidsisolerende en brandwerende laag is gemaakt van vezels van oude kleding en tapijt. Fermacell is de enige leverancier in Nederland die deze oplossing aanbiedt.  

Installatiewerk
De hoogte van de verdiepingen bood een praktische oplossing voor het installatiewerk. Cor van der Steen: “We legden de leidingen op de bestaande vloer met daaroverheen Fermacell egalisatiekorrels en een laag tempex. Die moet drukvast zijn in verband met de toplaag, bestaande uit Fermacell vloerelementen met viltlaag. De vloer op de eerste verdieping kreeg zo een optrede van 17,5 centimeter en die op de tweede verdieping twee optreden van samen 35 centimeter. De treden zijn op de tweede verdieping hoger omdat er leidingen in zijn weggewerkt. We hebben de monumentale trappartij voorzien van twee extra terrazzotreden om het hoogteverschil te overbruggen.” Ook voor het plafond moest een praktische oplossing worden bedacht in verband met de hoge raampartijen. Gekozen werd voor een kortere ophanging, om te voorkomen dat het plafond voor de vensters zou komen te hangen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV

Links