Met haar ambities op het gebied van duurzaamheid voor ogen gaat de gemeente Arnhem op grote schaal led-verlichting toepassen. 2300 lantaarnpalen langs de grotere wegen van de stad krijgen dimbare led-lampen van Philips.
Met deze maatregel wordt een energiebesparing bereikt van circa 47%, wat neerkomt op 500.000 kWh per jaar. De investering zal worden terugverdiend door de lagere kosten voor energieverbruik, onderhoud en lampvervanging. Led-lampen branden vier keer zo lang als traditionele lampen en hoeven dus minder vaak te worden vervangen.
Duurzame led-innovaties
Het project neemt vier jaar in beslag en is recent gestart rond de Groningensingel in Arnhem-Zuid. Het college van burgemeester en wethouders maakt zich sterk voor duurzame led-innovaties met een hogere lichtkwaliteit voor Arnhemmers. Verantwoordelijk wethouder Margreet Van Gastel: “Arnhem zet vol in op energiebesparing. Met het programma Energie Made in [Arnhem] werken we inmiddels met meer dan tachtig organisaties aan een duurzame toekomst voor onze stad. Door onze straatverlichting uit te rusten met led-verlichting wil Arnhem het lichtend voorbeeld zijn als het gaat om energiebesparing in de openbare ruimte.”
“Gemiddeld 40 percent op de energiefactuur van Nederlandse steden is te wijten aan openbare verlichting. Een besparing daarop heeft dus een grote impact op de begroting van een stad.” zegt Floriaan Tasche, Commercieel Directeur Openbare Verlichting. “Arnhem staat al eeuwen bekend als de groene stad aan de Rijn. Philips is trots dat de gemeente deze traditie verderzet en investeert in de toekomst met duurzame led-lampen.”
Dimbare lichtniveaus langs verkeerswegen
Arnhem vervangt de traditionele lampen in de lantaarnpalen door dimbare led-lampen in een groot deel van de openbare verlichting langs verkeerswegen. Volgend op de Groningensingel zullen stap voor stap in ongeveer vier jaar alle straatlantaarns langs doorgaande wegen en de wijkontsluitingswegen worden uitgerust met led-verlichting.
De hoeveelheid licht die op een weggedeelte nodig is, hangt af van de verkeerssituatie en het moment van de nacht. De gemeente Arnhem houdt de richtlijnen aan van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde. Wanneer er ‘s nachts weinig verkeer op de grotere wegen is, kan de verlichting gedimd worden met behoud van veiligheid.
Foto: Het project neemt vier jaar in beslag en is recent gestart rond de Groningensingel in Arnhem-Zuid.