Snelle bouw zorgwoningen met separatiepanelen

De bestaande zorggebouwen in woon- en zorgwijk Sterrenberg in Zeist zijn verouderd en bieden de zorgcliënten van Stichting Abrona weinig privacy. Bij de bouw en renovatie van de zeven zorggebouwen en de woningen die erin komen, is gekozen voor de toepassing van binnenwanden die zijn uitgevoerd in Ytong separatiepanelen.

Deze verdiepingshoge panelen kunnen al in de ruwbouwfase worden geplaatst. Daarnaast hoeft een aannemer tijdens de afbouw geen panelen af te voeren. Naast een verkorting van de bouwtijd levert dit kostenvoordelen op. Op die manier krijgen huidige en nieuwe bewoners op korte termijn een passend onderkomen. Het eerste gebouw is al opgeleverd. VolkerWessels Vastgoed is verantwoordelijk voor de herontwikkeling van Sterrenberg. Naast de zorggebouwen voor mensen met een verstandelijke beperking komen er circa 400 reguliere woningen. De wijk moet een plaats worden waar cliënten van Abrona en de nieuwe wijkbewoners samenleven. Ton Kok, projectleider Bouwcombinatie Sterrenberg: “Dankzij de materialen van Xella voldoen de gebouwen straks aan de modernste eisen op het gebied van zorgverlening.”

Vochtbestendiger
Het bouwteam koos in het voortraject voor Ytong op basis van een vergelijking met andere binnenwandoplossingen. “In de ontwerpfase was gekozen voor kalkzandsteen scheidingswanden. Dat is in de bestekfase om economische redenen gewijzigd in Ytong, een prima alternatief”, legt Ton Kok uit. “Eén van de voordelen is dat deze panelen vochtbestendiger zijn dan bijvoorbeeld gipsbouw of metal studwanden, waardoor je ze al in de ruwbouw kunt stellen. Daardoor kun je het overige grove werk zoals boor- en sleufwerk eerder plannen en hoef je tijdens de afbouw geen panelen meer aan te voeren. Zo kun je dus eerder starten met een schone afbouw. Dat verhoogt de kwaliteit van het eindproduct, zorgt voor meer snelheid in het bouwproces en het levert kostenvoordelen op.”

Aangenaam binnenklimaat
Voor de dragende wanden en de binnenspouwbladen is gekozen voor Silka kalkzandsteen elementen, eveneens van Xella. De dragende wanden hebben een dikte van 214 millimeter, de binnenspouwbladen zijn 120 millimeter dik. In een aantal zorggebouwen bevindt zich een separeer- en afzonderingsruimte. Omdat deze ruimte extra geluidwerend moet zijn en tegen een stootje moet kunnen, zijn de scheidingswanden hier niet opgetrokken uit Ytong separatiepanelen, maar uit Silka elementen van 150 millimeter. Dat hier Silka elementen zijn toegepast en geen prefab beton, is voor Ton Kok goed te begrijpen. “Ten eerste bouw je met Silka elementen sneller dan met andere bouwsystemen. Bovendien is het Silka-systeem betaalbaar en flexibel; leidingsleuven zijn bijvoorbeeld gemakkelijk in de wand te frezen.” Kalkzandsteen beschikt bovendien, net als cellenbeton, over vochtregulerende en warmteaccumulerende eigenschappen, waardoor het binnenklimaat in de zorggebouwen altijd aangenaam is.

Geconcentreerd en beschermd wonen
Sterrenberg was tot voor kort een typisch voorbeeld van een zorginstelling waarin cliënten geconcentreerd en beschermd wonen in een geïsoleerde omgeving, in dit geval aan de rand van het dorp Soesterberg. De bestaande gebouwen in Sterrenberg zijn verouderd, voldoen niet meer aan de wensen van de bewoners en bieden hen weinig privacy. Deze zomer zijn nog twee zorggebouwen opgeleverd. In 2013 worden achtereenvolgens het hoofdgebouw en de resterende gebouwen afgebouwd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV

Links