Unica
Op 5 oktober 2012 is in de Rotterdamse wijk Heijplaat het experimentele prototype van een volledig duurzaam stadsappartement opgeleverd.
Het Concept House – een initiatief van TU Delft – is gemaakt van milieuvriendelijke bouwmaterialen, produceert zijn eigen warmte en elektriciteit en is snel en eenvoudig te bouwen. Unica is verantwoordelijk voor de installaties van het prototype.
Innovatief concept
Unica heeft de afgelopen jaren, samen met TU Delft en diverse partners uit het bedrijfsleven, gewerkt aan de ontwikkeling en prototyping van het innovatieve appartementenbouwconcept, het Concept House. Het concept omvat een bouwsysteem waarmee plug & play energiezuinige appartementen tegen marktconforme prijzen kunnen worden gebouwd. Met name interessant voor woningbouwverenigingen die duurzame en relatief goedkope (starters)woningen willen bouwen.
Plug & play prefab
Alle bouwelementen van het Concept House zijn geprefabriceerd. Zo is de vloerverwarming al in de fabriek in de vloer geïntegreerd en zijn alle wanden eenvoudig te voorzien van contactdozen en schakelaars. Ook de natte cel is prefab. Deze ruimte bevat alle sanitaire voorzieningen en aansluitingen voor keuken en witgoed. Door de industriële insteek kan snel duurzaam worden gebouwd.
Duurzaam
Met het ontwerp is op de wettelijke EPC eis van 0,0 in 2020 geanticipeerd. Het Concept House prototype produceert zijn eigen warmte en energie middels zonnepanelen op het dak, warmtecollectoren en warmtelussen die warmte uit de aarde halen. Tot een hoogte van vier woonlagen is het appartement energieleverend door de PV-cellen op het dak.
Om de CO2-footprint zo klein mogelijk te houden, is gekozen voor duurzame materialen. De draagconstructie van het Concept House is van hout gemaakt en de isolatie bestaat uit gerecycled oud papier. Door het elementensysteem is het appartement bovendien aan het eind van zijn levensduur te de-assembleren en zijn materialen te hergebruiken.
Vooruit op milieueisen
Ook de installaties lopen vooruit op de milieueisen. Unica heeft bijvoorbeeld een drievoudig rioolsysteem toegepast: voor zwart, grijs en geel afvalwater. De apart opgevangen urine kan als grondstof worden gebruikt voor kunstmest. “Unica loopt al jaren voorop met duurzame oplossingen”, vertelt Wilbert van Abswoude, afdelingshoofd Woningbouw bij Unica Bodegraven. “Door deel te nemen aan projecten als het Concept House blijven we dat doen. Het heeft geleid tot nieuwe inzichten en oplossingen.”
Gebruikerstest
Om gebruikerservaringen op te doen, wordt het prototype appartement vanaf januari 2013 actief bewoond en getest door onder meer inwoners van de wijk Heijplaat. Met de testresultaten kan het systeem verder worden geoptimaliseerd.
Geïnteresseerden in het Concept House bouwsysteem en een rondleiding in het prototype kunnen contact opnemen met Wilbert van Abswoude van Unica Bodegraven via telefoonnummer (0172) 64 41 44.