Minerale isolatieplaten voor lagere EPC-waarde

Om koudebruggen te voorkomen en om te voldoen aan de scherper wordende EPC-eis is er in stadvernieuwsingsproject Poort van Limburg in Weert gebruik gemaakt van Xella’s Multipor. Voor deze toepassing van Multipor minerale isolatieplaten zijn gestandaardiseerde PSI-waarden berekend.

Het te verwachten energieverlies wordt zo inzichtelijk gemaakt en heeft uiteindelijk een gunstig effect op de EPC-berekening.

Veel winst te behalen
In Weert wordt het voormalige industriegebied Beekpoort herontwikkeld tot woonwijk. Onderdeel van het stadsvernieuwingsproject is het gebouw Poort van Limburg; een zalencentrum en een kantorencomplex met daaromheen 67 appartementen. Op bouwkundig gebied valt er nog veel winst te behalen wat betreft de Energieprestatiecoëfficient (EPC). Het gebruik van hoogwaardige isolatie zoals het gebruikte Multipor maakt hierin vaak het verschil. In de herontwikkeling van de Poort van Limburg blijft de warmte binnen op zijn plaats.

Warmte binnen, kou buiten
Alle appartementen in de Poort van Limburg hebben een loggia (inpandig balkon). Om koudebruggen te voorkomen zijn tegen de plafonds en de wanden van de loggia’s en Multipor-platen van 60 millimeter dikte gemonteerd. Op plaatsen waar de loggia onderdeel is van de thermische gebouwschil zijn platen van 120 millimeter dikte toegepast. “We hebben de dikte van de platen afgestemd op de Rc-waarde. Voor de loggia’s geldt een Rc-waarde van 2,5 m2K/W en voor de gevel 3,5 m2K/W”, legt projectleider Jaime Christianen van Bouwcombinatie Smeets Groep uit. De Multipor zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. 

Esthetiek en logistiek
De keuze voor Multipor werd niet alleen bepaald door de thermische isolerende voordelen. Ook esthetiek en logistiek waren beslissend. Christianen: “Omdat de plafonds zichtbaar zijn hebben we gezocht naar een mooi en gaaf product. Multipor-platen zijn dat. In dit geval zijn ze afgewerkt met een pleisterlaag. In verband met extra stootvastheid zijn de wandplaten voorzien van wapeningsgaas. Daarnaast is het voordelig dat de platen direct uit voorraad leverbaar zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houtcementwolplaten. Vanwege de krappe bouwtijd konden we ons geen levertijden permitteren. Zo leveren de platen dus logistieke en dus kostenvoordelen op.”

Eye-catcher
De Poort van Limburg trekt, zelfs toen het nog in de steigers stond, al de aandacht. Komend uit noordelijke richting zal het gebouw aan de Zuid-Willemsvaart, de eye-catcher zijn van het stadsvernieuwingsproject Beekpoort. De Poort van Limburg omvat de bouw van een zalencentrum annex horecagelegenheid (2.250 m2), een kantorencomplex (4.100 m2 kantoor- en commerciële ruimte) een ondergrondse parkeergarage met 136 plaatsen en 67 appartementen. De appartementen zijn grotendeels verdeeld over twee woontorens van acht verdiepingen. Daarnaast bevinden zich nog appartementen boven het zalencomplex en de commerciële ruimten. Deze appartementen bieden een uitzicht over het aangrenzende plein, of op het kanaal.

Het project Poort van Limburg wordt eind 2012 opgeleverd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV

Links