Passief school gebaseerd op Frisse Scholen klasse B
In ’s-Hertogenbosch verrijst momenteel De Brede Bossche School Nieuw Zuid. Het onderdeel kindcentrum wordt gebouwd volgens de Passief Huis methodiek.
Luchtdichtheid, het vermijden van thermische bruggen en een hoge isolatiewaarden stonden soms op gespannen voet met architectonische of constructieve wensen. Het resultaat van alle inspanningen is de eerste passieve school in Nederland, die gebaseerd is op de norm Frisse Scholen B.
De toegepaste Finnjoist I-staanders van Metsä Wood en glaswolisolatie van Isover spelen een cruciale rol in de gebouwschil. Bij Passief bouwen is het beperken van warmteverlies een vereiste, hier dragen beide materialen in hoge maten aan bij.
Kindcentrum volgens passief standaard
De Brede Bossche School kent twee aparte volumes met daartussen een transparant vormgegeven entreegebied. Het traditioneel gebouwde, rechthoekige deel herbergt de multifunctionele ruimtes voor de wijk. Het kindcentrum, met onder andere kinderopvang en basisschool, bestaat uit twee bouwlagen en is volgens de passief standaard opgebouwd.
“De voorspelbare en relatief constante bezettingsgraad gaf de doorslag om juist het kindcentrum passief uit te voeren”, zegt Johan van der Rijt van Compen Architecten. “Op voorspraak van de opdrachtgever bedachten we een passief gebouw dat daarnaast gebaseerd is op de norm Frisse School Klasse B.”
“Bij het ontwerp van deze innovatieve Brede School gebruikten we het PassiefHuis ProjecteringsPakket, ook wel PHPP berekening genoemd”, zegt adviseur Passief bouwen Gerben Bos. “Dat is een spreadsheet waarin we de gebouw- en installatieparameters inbrachten en het effect op de warmtevraag in kWh per m2 kan worden geëvalueerd. Hiermee kon de architect bijvoorbeeld achterhalen wat de consequenties waren van een insnijding in het volume (patio).”
Rc waarde van 9,4
De gevel bestaat uit 394 mm dikke geprefabriceerde HSB-wanden, die met stelankers zijdelings aan de draagconstructie steunen en bovenop de fundering staan. Om het aantal naden te beperken, koos de architect voor elementen die twee verdiepingen bestrijken en 7,8 meter hoog reiken.
Over de luchtdichting van de elementen zegt Ivo van Rooy van Isover: “Tegen de multiplex-binnenplaat wordt de zogeheten Vario KM Duplex folie bevestigd; een luchtdichte, vochtregulerende folie die voorkomt dat er waterdamp in de houtconstructie komt. De folie is afgeplakt met zogeheten Isover KB1 tape die zorgt voor de luchtdichting in het element.”
Elk gevelelement bestaat uit een serie van Finnjoist I-balken, hart-op-hart 600 mm, die fungeren als staanders. De 360 mm diepe stijlen, die zich tussen de voor-en achterplaat bevinden, hebben een lijf van OSB klasse 3en twee flenzen van Kerto- S hout (39 bij 45 mm).
“We kozen voor Finnjoist staanders vanwege de uitstekende constructieve eigenschappen én het beperken van thermische bruggen”, zegt Van der Rijt. Een ander voordeel van de FJI´s is dat door de standaard lengte van 14m het aantal naden beperkt kan worden. De elementen worden 7,8m hoog geproduceerd en bestrijken zo in één keer twee verdiepingen tegelijk. Aan weerszijden van de flenzen van de staanders bevindt zich 20 mm Sonefloor glaswolisolatie. Hiertussen bevindt zich een pakket van twee Isover Systemroll isolatiedekens (type 700 en type 1000), die voor 75% bestaan uit gerecycled glas.”
“Door de combinatie van materialen kent de gevel een Rc waarde van 9,4 waar 8,2 gevraagd werd”, zegt Van Rooy, “Nieuwbouw zit in de regel op een Rc waarde van 4,0.”
Het bouwproject verloopt voorspoedig. De school zal naar verwachting in het nieuwe jaar haar deuren openen.