Brink Groep bv
Rabobank Dommelstreek gaat in Geldrop een bestaand kantoor herontwikkelen. Een kantoor met alle faciliteiten onder één dak. Een vernieuwde omgeving die beter aansluit bij de manier waarop de klanten nu en in de toekomst hun bankzaken regelen en bij 'Het Nieuwe Werken'.
De huidige twee kantoren in Geldrop stammen uit de jaren 60 en 70. De huidige eisen aan een pand en de aard van de werkzaamheden vragen een andere klant- en werkomgeving. Rabobank Dommelstreek heeft daarom bewust de keuze gemaakt niet te gaan voor nieuwbouw, maar het bestaande bankkantoor aan de Laan der Vier Heemskinderen, in Geldrop te herontwikkelen. Op de locatie van het huidige adviescentrum wordt het bestaande gebouw gestript tot casco, gerenoveerd en uitgebreid tot circa 2.900 m2 bruto vloeroppervlak (BVO). De uitbreiding wordt als een soort ‘oorwarmers’ om de bestaande bouw heen geplaatst, waardoor de prestatie van de gebouwschil verder gaat dan de huidige (duurzaamheids)eisen. Het kenmerkt zich door een ‘plaza’ op de begane grond, waar ontmoeten tussen klanten en medewerkers centraal staat. Gestreefd wordt begin 2013 te starten met de bouwwerkzaamheden, om het nieuwe kantoor begin 2014 te betrekken.
Duurzaamheidsambitie
Rabobank Dommelstreek wil graag een bijdrage leveren aan een duurzaam gebouwde omgeving. Duurzaam ondernemen is voor Rabobank Dommelstreek meer dan maatschappelijk verantwoord ondernemen, iets wat naadloos aansluit op de coöperatieve identiteit van de bank. Voor de bank betekent duurzaamheid een optimum tussen sociale, economische en ecologische belangen.
***-Very Good
Mede vanuit dit streven is de ambitie geformuleerd het nieuwe bankkantoor te certificeren volgens de BREEAM-NL Nieuwbouw beoordelingsmethodiek, wat uiteindelijk moet leiden tot het certificaat ***-Very Good.
De herontwikkeling moet daarvoor onder andere voldoen aan:
- reductie van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) met minimaal 15%;
- verhoging van de comfortklasse binnenklimaat naar klasse A;
- maximaal gebruik maken van daglichttoetreding;
- verbetering van de ecologische waarde van de locatie;
- waterbesparende sanitaire voorzieningen;
- verlaging van de CO2-emissie door installaties;
- verlaging van de NOx-emissie van verwarmingsinstallaties;
- energiezuinige verlichting door aanwezigheidsdetectie en LED-verlichting.
Door het bestaande gebouw te herontwikkelen en onderdeel te maken van de nieuwbouw wordt bovendien het materiaalgebruik sterk gereduceerd. De werkomgeving wordt ingericht volgens het principe ‘Het Nieuwe Werken’ waardoor een compacter gebouw wordt gerealiseerd en de milieubelasting afneemt.
Brink Groep verzorgt het gehele projectmanagement en daarbij ook de rol als BREEAM-NL Expert om zo het ontwerpteam te ondersteunen bij het behalen van de reeds genoemde ambitie: het BREEAM-NL certificaat ***-Very Good.