25% Energiebesparing, beheersbare woonlasten en een impuls voor de werkgelegenheid. Dit vormt de inzet van het convenant dat 25 Overijsselse woningcorporaties en provincie Overijssel op 28 juni hebben ondertekend. Deze corporaties vertegenwoordigen 90% van de sociale huurwoningvoorraad in Overijssel.
In Overijssel zijn 35 woningcorporaties actief die in totaal 135.000 sociale huurwoningen bezitten. Dat is 1/3 deel van de woningvoorraad in Overijssel. 110.000 sociale huurwoningen hebben energielabel C of lager. Provincie Overijssel stelt voor de woningcorporaties die dit convenant ondertekenen een regeling beschikbaar ter financiering van energiebesparende maatregelen of voor duurzame energieopwekking in bestaande sociale huurwoningen.
Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie; "De corporaties die van de financiele regeling gebruik maken, gaan tevens de opgedane kennis en ervaring uitwisselen door middel van versnellingsteams. Deze kennis is openbaar en komt ook ten goede aan de corporaties die niet tekenen. De maatregelen hebben een belangrijk effect op de werkgelegenheid. Naar verwachting levert het minimaal 1.000 arbeidsplaatsen op".
Woonlasten
Deze aanpak levert beheersbare woonlasten op. Paul van Roosmalen, directeur Woondiensten Woonbedrijf Ieder1; "Als Deventer corporaties werken we graag samen met provincie Overijssel aan Duurzaam Deventer Dichtbij. Het convenant zorgt ervoor dat corporaties makkelijker en goedkoper financiering kunnen regelen voor het verduurzamen van de woningen van onze huurders en dat we het tempo van die verduurzaming kunnen opschroeven. Dat doen we om de totale woonlasten van onze huurders beheersbaar te houden en uiteraard om de CO2 uitstoot te verminderen".
Energielasten
"Voor klanten en corporaties is het van groot belang dat woningen betaalbaar blijven", aldus Jan Salverda, directeur woningcorporatie Domijn. "Niet alleen de hoogte van de huur speelt daarbij een rol maar in toenemende mate ook de prijzen van energie. Als huurders afhaken vanwege te hoge woonlasten komt het businessmodel van corporaties in gevaar. Zo laag mogelijke energielasten is dus vooral ook een bedrijfseconomische noodzaak voor corporaties. Uiteraard tegen zo gering mogelijke investeringen. Daarbij helpt dit convenant".
Green deal
Provincie Overijssel heeft in november 2011 een landelijke Green Deal gesloten. Theo Rietkerk; "Wij hebben toen afgesproken om het energieverbruik in huurwoningen te verlagen. Sinds 2009 zijn wij hier al mee bezig. Op dit moment zijn met ondersteuning vanuit de provincie 2.907 huurwoningen naar het niveau van label A en A++ gebracht. Het convenant met de woningbouwcorporaties vormt een belangrijke volgende stap".
Particuliere woningeigenaren en MKB
De Green Deal bevat ook plannen voor de particuliere woningeigenaren en het MKB. Rietkerk: "Wij gaan 10.000 woningeigenaren overtuigen van het isoleren van hun woning en aanzetten tot het opwekken van Nieuwe Energie. Die campagne start in het najaar via alle 24 gemeenten. Nu zijn al 3500 woningen twee labelstappen omhoog gebracht. Daarnaast zijn wij samen met MKB NL en KvK Oost Nederland bezig om door middel van Energiescans 1.000 MKB panden energiezuiniger te maken. Meer dan 200 scans zijn inmiddels uitgevoerd en ondernemers nemen op basis van de uitkomsten energiebesparende acties".
Nieuwe energie
Sinds 2008 investeert Overijssel in Nieuwe Energie om de inwoners minder afhankelijk te maken van olie- en aardgasprijzen. Slim energie thuis gebruiken is onderdeel van de doelstelling.
bron: Provinvie Overijssel