Drinkwaterbedrijf Vitens ontwikkelt, samen met ingenieurs- en architectenbureau
IA Groep, een duurzaam drinkwaterproductiebedrijf in de gemeente Dalfsen. Het nieuwe gebouw wordt ontwikkeld volgens de BREEAM methode. Vechterweerd wordt daarmee het eerste Nederlandse drinkwaterproductiebedrijf dat BREEAM gecertificeerd is. Naar verwachting is het nieuwe drinkwaterproductiebedrijf in 2014 klaar.
Onderdelen IA Elektrotechniek, IA Werktuigbouw, IA Bouwkunde en Factor Architecten; allen onderdeel van IA Groep, hebben de opdracht gekregen om i.s.m. landschapsarchitect Veenenbos & Bosch een drinkwaterproductiebedrijf volledig duurzaam uit te werken en meetbaar te maken aan de hand van de BREEAM-meetmethode. Daarbij wordt gestreefd naar de hoogst haalbare BREEAM-certificering voor dit type gebouw: ‘very good’ (drie sterren).
Duurzaamheid
Goed en betrouwbaar drinkwater is alleen te waarborgen met een goede kwaliteit van de bron én een robuuste zuivering. Daarom wordt het nieuwe productiebedrijf uitgerust met een hightech waterzuiveringsinstallatie en middels een wateraanvoerplan wordt verdroging in de omgeving tegengegaan.
Ook het gebouw en de installaties worden duurzaam en energiezuinig uitgevoerd. Het team van architecten heeft hiervoor drie thema’s: landschappelijke inpassing; water en duurzame materialen en volledig in het ontwerp geïntegreerd. Dit komt tot uiting in onder andere keuzes voor gevelmaterialen, zoals het toepassen van zeer duurzaam hout en beton en verder door het gebruik van een optimale hydraulische lijn binnen de procesinstallaties en de landschappelijke inpassing van het gebouw. Ook zijn er duurzame toepassingen gerealiseerd, zoals eigen energieopwekking, het hergebruik van koude en warmte uit het proces en hoge isolatie en een onderhoudsvriendelijk ontwerp. Het complex is zo veel mogelijk ingepast in het bestaande landschap, wat tot uiting komt doordat het gebouw glooiend uit het maaiveld komt. Tevens krijgen flora en fauna volop de ruimte, bijvoorbeeld door het creëren van een groen- en moerasgebied en een natuurlijke begrazing van het terrein door galloways.