Woonark met EPC-norm van maximaal 0,6

ABC Arkenbouw en de VELUX Groep hebben gezamenlijk de Sea Sparkle ontwikkeld, het eerste duurzame drijvende Active House. De Sea Sparkle voldoet in zijn ontwerp ruimschoots aan de Nederlandse bouwregelgeving in relatie tot de EPC. Daarnaast creëert het door toepassing van daglicht en natuurlijke ventilatie een binnenklimaat dat ten goede komt aan de gezondheid van de bewoners.

De Sea Sparkle is een unieke woning die bewoners in een stedelijke situatie dichter bij de natuur kan brengen. Op dit moment wordt gezocht naar geïnteresseerden, zodat het ontwerp binnen afzienbare tijd kan worden omgezet in de eerste Active House woonark van Nederland.

Sinds begin jaren ‘90 experimenteert de VELUX Groep met demonstratiehuizen, klimaatneutrale gebouwen met veel aandacht voor leefbaarheid, dankzij gebalanceerd daglicht, natuurlijke ventilatie en het gebruik van gezonde bouwmaterialen. Vanuit deze visie zijn de VELUX Groep en ABC Arkenbouw uit Urk een nieuwe samenwerking gestart. ABC Arkenbouw is al ruim vijftien jaar de Nederlandse koploper in de ontwikkeling en bouw van woonarken en waterwoningen. Met het ontwerp voor de Sea Sparkle laten de partijen zien dat daglicht en frisse lucht wordt gecombineerd met een zeer laag energieverbruik.

“Het resultaat van de innige samenwerking is een perfect geïsoleerde drijvende woning op het water, met alle luxe en kwaliteiten van een woning op het land. Het speciale ontwerp van de Sea Sparkle reflecteert het daglicht in de woning en benadrukt zijn unieke vormen. Vanuit het woongedeelte heeft men vrij zicht op het water en door het spel van licht en lucht brengt dit de bewoners nog dichter bij de natuur,” zegt Johan van Domselaar, hoofd verkoop van ABC Arkenbouw.

Duurzaam spel van licht en lucht

De toetreding van daglicht en frisse lucht in alle ruimtes zorgt niet alleen voor een evenwichtige daglichttoetreding, maar ook voor een prettig binnenklimaat. De VELUX dakramen zorgen voor natuurlijk daglicht wat goed is voor de gezondheid en bespaart op de elektriciteitskosten, omdat er minder kunstlicht nodig is. De basis van het ventilatieconcept wordt gevormd door natuurlijke ventilatie. Het teveel aan vocht in de ruimte wordt actief afgevoerd.

“Drijvende woningen hoeven nog niet te voldoen aan de eisen van energie-efficiëntie uit het Bouwbesluit voor woningen. Wij hebben echter aangegeven dat wij willen dat de Sea Sparkle hieraan wel tegemoetkomt. Dat betekent een EPC-norm van maximaal 0,6. Dankzij een warmtepomp met ventilatiesysteem voldoet de Sea Sparkle eenvoudig aan deze eis. De warmtepomp levert in combinatie met VELUX zonnecollectoren alle ruimteverwarming en warm tapwater. Binnen het huidige concept is het zelfs binnen handbereik om aan de toekomstige norm van 0,4 te voldoen,” aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland.

Active House

De Sea Sparkle is één van projecten die door de VELUX Groep volgens de Active House principes is ontwikkeld. Een Active House bespaart niet alleen energie en elektriciteit, maar produceert ook duurzame energie en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast ziet een Active House er aantrekkelijk uit en heeft het een goede interactie met de omgeving. Op dit moment wordt druk gezocht naar partijen die interesse hebben in de Sea Sparkle. “Deze drijvende woning is ideaal voor levensgenieters die samen met ons willen aantonen dat ook op het water gezond geleefd kan worden. Het is een innovatief, vooruitstrevend en onderscheidend concept. Liefhebbers van daglicht en een goed binnenklimaat zullen de Sea Sparkle een aantrekkelijk alternatief vinden voor een woning op land,” aldus Kalis.

Zodra de eerste woning te water is gelaten, zal deze in navolging van onder andere de VELUX modelwoningen eerst worden onderworpen aan een proefperiode. De bewoners zullen de woonark testen om te ervaren hoe huizen van de toekomst in de praktijk functioneren. De energieproductie en het -verbruik, de temperatuur, het binnenklimaat en het comfort worden daarbij in kaart gebracht en geanalyseerd. De Sea Sparkle kan hierbij als voorbeeld dienen voor toekomstige duurzame waterwoningen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links