Duurzaam stadskantoor voor Deventer

Burgemeester en wethouders van Deventer willen een zeer duurzaam stadskantoor in de binnenstad bouwen.

Door zonnepanelen, warmte-koude opslag en het gebruik van een warmtewiel voor de ventilatie, gebruikt het stadskantoor geen fossiele brandstoffen. De gemeenteraad heeft hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van het stadskantoor. De GPR-scores liggen bij bepaalde modules beduidend hoger dan de oorspronkelijke eisen van de raad. Op basis van BREEAM-NL wordt een kwalificatie ‘excellent’ behaald.

Energie
De GPR-score in de module energie is 9,0 (eis 9,0). Het stadskantoor wordt zonder radiatoren opgeleverd. Om aan de elektriciteitsbehoefte te voldoen, komt er op het dak van het atrium 900 m2 aan zonnepanelen. De elektriciteit die de gemeente dan nog moet inkopen, is groen.

Paul van Bergen, directeur van ingenieursbureau DGMR en lid van het ontwerpteam: “Het definitief ontwerp is beduidend compacter en daardoor energiezuiniger dan het voorontwerp. Op elektriciteit na, gebruikt het gebouw geen fossiele energie.”

WKO
Het Stadhuiskwartier krijgt een open warmte-koude opslagsysteem. In een diepe grondwaterlaag wordt een warme en een koude bron gecreëerd. In de zomer wordt koud grondwater opgepompt. Dit water passeert een warmtewisselaar en koelt het water dat door de leidingen in de betonnen vloeren van het gebouw loopt. De betonnen vloeren vervullen zo de functie van koelelement (betonkernactivering).

In het najaar wordt de circulatierichting omgedraaid. Het warme grondwater verwarmt het water dat door de leidingen stroomt en de warmtepomp verwarmt het water eventueel nog wat bij. De betonnen vloeren geven een comfortabele warmte af.

Paul van Bergen: “We onderzoeken ook koeling met IJsselwater. In de winter slaan we de koude uit de IJssel op in de bron, zodat we er in de zomer het gebouw mee kunnen koelen.”

Het WKO-systeem wordt gekoppeld aan de al aanwezige stadsverwarming waarmee het historische stadhuis wordt verwarmd, zodat ook het historische deel duurzamer verwarmd en gekoeld kan worden. Het monumentale deel en het nieuwe stadskantoor wisselen op die manier onderling energie uit.

Warmtewiel
Voor de ventilatie van het gebouw wordt 100% verse buitenlucht naar binnen gebracht. De verse lucht wordt als een soort deken over de vloeren van de kantoren verspreid. Daardoor worden luchtverontreiniging en warmte van beneden naar boven verdrongen.

Materialen
Voor het stadskantoor worden robuuste, harde materialen gebruikt: steen, beton, gietijzer en eikenhout met FSC-keurmerk. Om sober en doelmatig met materialen om te gaan, wordt er gebruik gemaakt van standaardmaten voor bijvoorbeeld vloeren, plaatmaterialen en wanden.

Recyclen
De gevel bestaat voor een groot deel uit robuuste prefabbeton met daarin gerecycled natuursteengranulaat (haksel). Mogelijk wordt hiervoor natuursteen uit het oude stadskantoor gebruikt. Water Voor water is de behaalde GPR-score 8,9 (eis 8,0). Tal van maatregelen, zoals toiletten met spoelonderbrekers, kranen met volumebegrenzers en waterbesparende douchekoppen minimaliseren het watergebruik. Daarnaast krijgt het gebouw deels groene daken: sedums en mossen houden het regenwater als een spons vast, zodat het kan verdampen in droge periodes.

Gezondheid
Op het gebied van gezondheid voor medewerkers en bezoekers behaalt het ontwerp een GPR-score van 9,4, (eis 8,5). Zo kunnen medewerkers zelf de temperatuur, ventilatie en zonwering regelen, is er een goed akoestiek en geluidsisolatie, stinken materialen niet en geven ze geen gassen af.

Flexibel
Compartimentering, materialen en lastenverdelingen zijn zo gekozen dat het stadskantoor in de toekomst (deels) een andere functie kan krijgen, van winkels tot verzorging. Door te kiezen voor royale vrije hoogtes is er volop mogelijkheid om in de toekomst installaties in te bouwen.

Klik op onderstaande link voor het ontwerp:

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links