Blue Casco prestaties monitoren

Er wordt gewerkt aan en geëxperimenteerd met energiebesparende concepten en (half-)producten in de woningbouw. De energieprestaties van het bouwconcept Blue Casco zijn veelbelovend.

 

Energiebesparing is een belangrijk gegeven in de actuele bouwopgave. Of het nu gaat om recycling en hergebruik van bouwafval of afvalwater, alternatieve milieuvriendelijker grondstoffen of cradle2cradle, alles zal moeten worden ingezet om aan de aangescherpte eisen – zoals het nieuwe Bouwbesluit - op dat terrein te voldoen.

Maar dat is zelfs onvoldoende; nieuwe woningen (het geldt ook voor kantoren en bedrijfspanden) zullen ook nog eens voorzien moeten worden van isolatie, zonnepanelen of andere vormen van eigen energieopwekking.

Een veelbelovend systeem is, volgens communicatieadviesbureau Schuttelaar & Partners, gespecialiseerd in gezondheid en duurzaamheid, BlueCasco. Een door drie marktleiders ontwikkeld, duurzaam geproduceerd kant en klaar casco met een gesloten thermische schil, waarbij gebruik gemaakt wordt van verwarming en koeling via betonkernactivering.

De constructieve basis van dit nieuwe concept bestaat uit vloeren, wanden en dak. De betonelementen zijn in de fabriek voorzien van PIR-gevelisolatie, dat rechtstreeks is aangebracht op het natte beton. Daardoor ontstaat een perfecte aansluiting van binnenblad en isolatiemateriaal.

Ook de sandwich van dakelementen met EPS en PIR-isolatie sluiten naadloos aan op het casco. Het resultaat is een volledig gesloten thermische schil met een absoluut minimum aan koudebruggen; wind- en waterdicht, direct klaar voor afbouw.

Het gebruikelijke Potlandcement (CEM I) is vervangen door Hoogovencement (CEM III). Bij de productie van dit cement wordt maar liefst 67 tot 75 procent minder CO2 uitgestoten. Via het principe van cradle2cradle worden kalkkorrels aan het betonmengsel toegevoegd.

EPC waarde 0,0
Het concept is verkrijgbaar met een EPC-waarde van 0,4 tot zelfs energieneutraal. Deze resultaten worden bevestigd door onderzoek vanuit de Universiteit van Eindhoven in de modelwoning van Blue Casco.

Via additionele maatregelen, zoals zonnecollectoren, is een EPC-waarde van 0.2 tot zelfs 0.0 haalbaar. De betonnen wanden zijn voorzien van verwarmings- en koelleidingen. Dat leidingnetwerk wordt gekoppeld aan een warmtepomp, die in de winter warmte ontrekt uit de bodem en in de zomer de woning koelt.

Voor verwarmen en koelen maakt het gebruik van de eigenschappen van beton. Door toepassing van betonkernactivering wordt een comfortabel binnenklimaat verkregen. Onderzocht wordt of het ontbreken van turbulentie in de binnenlucht gunstige invloed heeft op astma patiënten.

Betonkernactivering leidt ook tot reductie van het primaire energieverbruik met 40 procent. Er blijkt veel minder energie nodig te zijn voor verwarming en koeling, waardoor de woonlasten tot wel 64 procent kunnen afnemen.

Meer informatie via deze link. 

 

 

Deel dit artikel

permalink