Regio Utrecht experimenteert met slimme energienetwerken

Deze maand is een project van start gegaan om de mogelijkheden en voordelen te laten zien van slimme energienetwerken (smart grids). Op allerlei manieren experimenteren partijen met smart grids met als doel concrete toepassingen te ontwikkelen en te toetsen aan de praktijk.

 

Het programma “Smart grid: rendement voor iedereen” staat onder regie van de Taskforce Innovatie Regio Utrecht. Energie wordt niet meer alleen opgewekt in grote centrales. Zonnepanelen op het dak van een huis produceren ook energie, net als windturbines en warmtekrachtinstallaties in gebouwen.

Smart grids stemmen het aanbod van decentraal opgewekte energie op een slimme manier af op de vraag naar energie. Op die manier kan lokaal opgewekte energie vaak heel dichtbij weer op verschillende momenten en plaatsen worden gebruikt.

Lagere energierekening
Consumenten kunnen met behulp van slimme energiemeters –die ook deel uitmaken van een smart grid- elektrische apparaten op bepaalde uren van de dag tegen een lager energietarief laten werken. Zo kan de wasmachine draaien tegen de laagst mogelijke kosten, terwijl de was net zo schoon wordt. Door lokaal opgewekte energie lokaal te gebruiken, valt de energierekening een stuk lager uit.

Daarnaast kunnen consumenten inkomsten creëren door zelf opgewekte energie te leveren aan het energienet. Met behulp van speciale apps en andere handige producten, wordt energiemanagement in combinatie met smart grids voor steeds meer consumenten interessant.

Méér efficiency
Smart grids leveren ook andere partijen veel voordeel op. Zo is het voor netbeheerders gunstig dat het hoofddistributienet minder met piekbelasting te maken krijgt. Energiebedrijven kunnen het verlies van energie dat optreedt tijdens het transport flink verminderen. En de overheid is met behulp van smart grids eerder in staat om de CO2-doelstellingen te realiseren.

Omdat informatie- en communicatietechnologie bij smart grids een belangrijke rol speelt, liggen er veel kansen voor het bedrijfsleven om producten te ontwikkelen. Energiemeters die op afstand uitleesbaar zijn, apparaten die het energieverbruik meten, energieprogramma’s voor computers, telefoons en tablets etcetera.

Geld verdienen
Binnenkort worden in Utrecht en Amersfoort de eerste slimme energienetwerken in woonwijken gerealiseerd. Binnen die smart grids krijgen de deelnemers aan het project volop de gelegenheid om te gaan experimenteren met de mogelijkheden.

Remco van Lunteren, gedeputeerde van de provincie Utrecht en een van de initiatiefnemers: “We hebben het hier over een concreet project, dat direct voordelen gaat opleveren. We hoeven er niet omheen te draaien: met smart grids is geld te verdienen. Voor de consument, voor de overheid, maar zeker ook voor het bedrijfsleven.”

Consortium
Smart grids zijn aantrekkelijk voor veel verschillende partijen. Voor het project "Smart grid: rendement voor iedereen" is daarom een consortium opgericht waarin verschillende organisaties deelnemen: Taskforce Innovatie Regio Utrecht, KEMA, Stedin, Capgemini, Hogeschool Utrecht, Ecofys, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht/Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid, Eemflow, LomboXnet en De Zonvogel. De gemeente Utrecht, de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht financieren het project.

Meer informatie via deze link.

Deel dit artikel

permalink