De eerste twee prototypes van Raywavers - een baanbrekend concept voor de opwekking van duurzame energie - zijn onlangs in gebruik genomen op de leercampus van de Wijk van Morgen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen.
De Raywaver is een baanbrekend en duurzaam concept dat is gebaseerd op een bijzondere combinatie van technieken. Dit concept wordt voor et eerst in Nederland toegepast in de Wijk van Morgen in Heerlen. Cofely is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het Smart Grid in de Wijk van Morgen en is bovendien medefinancier van één van de Raywavers.
De Wijk van Morgen op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis, is een demonstratie- en onderzoeksomgeving voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame energievoorziening. Bedrijven, studenten, onderzoekers en overheid werken samen aan projecten en passen de laatste technologische inzichten toe.
Raywaver
Een bijzonder nieuw concept is de Raywaver: een gecertificeerde 15 meter hoge mast, waarop zich een windturbine bevindt met een verticale as en een ‘wokkel’ voorzien van zonnefolie en geïntegreerde (straat)verlichting.
De turbines zijn buitengewoon stil en nemen weinig ruimte in beslag. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor toepassing in een stedelijke omgeving. Door Raywavers als verlichtingsmasten in de publieke ruimte te plaatsten - langs wegen, spoorwegen, stations, bedrijventerrein en in stedelijke gebieden - ontstaat een lang lint van duurzame energiebronnen.
Smart Grid
Cofely is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van het Smart Grid in de Wijk van Morgen. Dit Smart Grid regelt op basis van het energieverbruik het energetische samenspel tussen de gebouwen op de campus, panden in aanbouw en de Raywavers.
Het bouwproject is vooral bijzonder doordat de Raywavers het ook mogelijk maken dat de elektriciteit tijdens de bouw volledig duurzaam wordt opgewekt, dit is nog nooit eerder vertoond.
Fabriek
Na de ingebruikname van de twee prototypes volgt de plaatsing van Raywavers bij de ingang van het Floriadeterrein in Venlo en in Aken. Dit is het begin van een reeks die moet resulteren in de bouw van een fabriek in Limburg voor de productie van Raywavers.
Meer informatie, zie de website