Greencalc A-label voor Westerlaantoren Rotterdam

Op vrijdag 10 februari vond de oplevering plaats van de Westerlaantoren in Rotterdam. Het nu circa 70 meter hoge kantoorpand is constructief grotendeels hergebruikt.

Na sloop van drie niet bruikbare lagen en terugbouw van vijf nieuwe lagen telt de Westerlaantoren in Rotterdam nu 20 bouwlagen waarvan elf kantoor- en negen woonverdiepingen. De renovatie van dit gebouw vormt het sluitstuk van een grootschalig herontwikkeling project in het historische Scheepvaartkwartier.

In het renovatietraject van de Westerlaantoren speelde duurzaamheid een zeer belangrijke rol. De energiereducerende keuzes en energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat duurzaamheid concreet vorm krijgt. Daarnaast geven de centrale ligging en goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer de duurzaamheid van de toren een extra impuls.

Hergebruik
Het bestaande kantoorpand is constructief grotendeels hergebruikt. Door het toevoegen van waarde in de vorm van bijvoorbeeld extra vloeroppervlak en of een nieuwe gevel, kan een casco duurzaam hergebruikt worden. Hierdoor wordt enerzijds een aanzienlijke stroom bouwafval en anderzijds kapitaalvernietiging voorkomen. Het ontwerp gaf daarnaast volop gelegenheid om het bestaande vastgoed vooral duurzaam te renoveren.

Duurzame maatregelen
De toren maakt gebruik van de natuurlijke bron voor het gebouw: Maaswater. Het energiegebruik voor koeling wordt zoveel mogelijk beperkt door toepassing van vrije koeling door middel van maaswater, aangevuld door koelmachines. De toepassing van dit systeem levert een aanzienlijke energiebesparing op. Voor de kantoren en woningen is stadsverwarming gerealiseerd. Het klimaatsysteem is gebaseerd op inductie-units die geïntegreerd zijn in de verlaagde plafonds. Ook de verlichting - voorzien van daglichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie- is geïntegreerd in de verlaagde plafonds.

De toegepaste maatregelen resulteren in een Greencalc A-label voor de gerenoveerde toren.

De bouwpartijen:
Opdrachtgever:        Maarsen Groep
Architect:                 Ector Hoogstad Architecten
Installatieadviseur:  DWA installatie- en energieadvies
Constructeur:          Aonsohn Raadgevende Ingenieurs
Aannemer:              Dura Vermeer

Meer informatie: DWA

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA