Het stadhuis van de gemeente Hengelo (Ov.) is op een duurzame wijze gerestaureerd, wat een unieke kans bood om de hoge ambities op het gebied van duurzaamheid in de praktijk te brengen.
Het uit 1963 daterende stadhuis is een gemeentelijk monument en kenmerkt zich door een krachtige vormentaal en rijke detaillering. Het is een uniek gebouw dat nog steeds uitstekend functioneert en een prominente plaats inneemt in het centrum van Hengelo.
Rijksmonument
Bijna vijftig jaar na de oplevering waren het dak en de gevels dringend aan een ingrijpende renovatie toe. Omdat het stadhuis een gemeentelijk monument is en in de nabije toekomst mogelijk wordt aangewezen als rijksmonument, moest de restauratie met grote zorgvuldigheid gebeuren.
Dilemma
Tijdens de voorbereiding diende zich echter een dilemma aan bij de keuze van het als nieuwe dakbedekking te gebruiken materiaal. De monumentale waarde van het gebouw mocht niet worden aangetast, maar het gebruik van koper als materiaal voor dakbedekking was vanuit het oogpunt van duurzaamheid onaanvaardbaar. Koper is namelijk tijdens de gehele levenscyclus zwaar milieubelastend. Alternatieve materialen die koperkleurig zijn of ten minste de koper¬kleur benaderen waren eveneens vanuit duurzaamheid niet wenselijk.
Na lang overwegen is gekozen voor een dakbedekking van EPDM, een wezenlijk andere, duurzaam alternatief, maar die wel een extra toegevoegde waarde voor het gebouw hebben. De consequentie van deze keuze was echter dat de kleurstelling voor het dak grotendeels moest worden losgelaten.
Zonnepanelen
Op de zuidwestelijk georiënteerde hellingen van het dak boven de stadhuishal zijn 200 zonnepanelen gemonteerd. De overige dakhellingen zijn vanaf de grond zichtbaar en daarmee beeldbepalend. Daarom is op deze daken EPDM met daarop geïntegreerde zonnecellen aangebracht. Het totale vermogen van de installatie bedraagt 70.200 kW. Dit levert zo’n 60.000 kWh per jaar, wat overeenkomt met het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 17 gezinnen. Ook bespaart dit ruim 34.000 kg CO2 per jaar.
Materialen
Ook in de verdere uitwerking is gekozen voor het toepassen van verantwoorde materialen. Zo is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vlas, een volledig natuurlijk isolatiemateriaal met zeer goede bouwfysische eigenschappen. Waar vlas niet kon worden toegepast, is gekozen voor deels gerecyclede dan wel goed recyclebare isolatiematerialen. Door de isolatie zal niet alleen het energie-verlies, maar ook de opwarming van het gebouw in de zomer fors worden beperkt.
Kwaliteitsimpuls
Met de renovatie die eind 2011 is afgerond, heeft het stadhuis een grote kwaliteitsimpuls gekregen en is het klaar voor de toekomst. De gemeente Hengelo laat hiermee zien dat een duurzame restauratie/renovatie van een monument zeer goed mogelijk is.