Duurzame parkeerplaats Fort Vechten

Omdat Fort Vechten in de toekomst een nationaal bezoekerscentrum krijgt, is een nieuwe parkeerplaats noodzakelijk. Mede door de toepassing van het nieuwe product ViaVerde wordt de parkeerplaats zeer duurzaam.

Via Verde is een betonproduct voor wegverharding. Onder stimulans van de provincie Utrecht ontwikkelden vier ketenpartners BAM Wegen, IntroVation, ORCEM en Van Nieuwpoort - een strategie om een zo duurzaam mogelijke betonnen wegverharding te realiseren.

Bruinkoolvliegas
In Via Verde is het traditionele Portlandcement grotendeels vervangen door een bindmiddelcombinatie van speciaal geselecteerde bruinkoolvliegassen en gemalen gegranuleerde hoogovenslakken. Naast deze secundaire bindmiddelen worden in ViaVerde ook secundaire toeslagmaterialen verwerkt.

Door toepassing van secundaire materialen wordt het gebruik van primaire bronnen tot een minimum beperkt en zijn minder energie- en CO2-intensieve productieprocessen nodig. Het milieuprofiel van ViaVerde is daarmee aanzienlijk beter dan dat van conventionele verhardingsconstructies.

Praktijk
Het product wordt voor het eerst in de praktijk toegepast bij Fort Vechten. Hier komt het bezoekerscentrum van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voor de toenemende bezoekersaantallen is het noodzakelijk dat een parkeerplaats wordt aangelegd voor circa 250 auto’s, en twee touringbussen.

Dit is nodig om de verwachte bezoekersstroom van het liniecentrum te faciliteren. De verwachting is dat de jaarlijkse bezoekersaantallen toenemen van 50.000 tot 100.000.

Aanleg
De huidige parkeergelegenheid bestaat uit een weiland, alleen bereikbaar via de smalle Marsdijk. Bij de aanleg van de parkeerplaatsen en de ontsluiting van Fort Vechten wordt ondermeer rekening gehouden met de archeologie (het Romeinse fort Fectio), de Ecologische Hoofdstructuur.

Begin februari wordt gestart met de aanleg van de parkeerplaats en de oplevering vindt eind mei plaats. Het landschappelijk ontwerp is gemaakt door Parklaan Landschapsarchitecten. De kosten voor de aanleg van de parkeerplaats - € 952.000 - worden volledig gedekt door de provincie.

Op 24 januari kwamen vertegenwoordigers van de Gemeente Utrecht de ketenpartners bijeen om de start van het project te vieren.Door de toepassing van ViaVerde reduceert circa 75 procent van de  CO2-uitstoot. De provincie Utrecht ziet het nieuwe beton als een kansrijke verharding voor voet- en fietspaden en wellicht in de toekomst ook voor provinciale wegen.

Meer informatie: www.introvation.nl
Meer informatie: Via Verde

Deel dit artikel

permalink