Duurzame multifunctionele accommodatie

Op 17 december jongsleden is de Multi Functionele Accommodatie (MFA) Tric Trac in Veenendaal geopend. Het levert haar duurzame prestatie ondermeer door haar oriëntatie, zeer dikke isolatie, PV panelen en warmtepompen.

Het door Marlies Rohmer Architecten ontworpen gebouw, ligt in het groen in de wijk Engelenburg tussen de zestiger-jaren flats. Schuine vlakken van 500 m2 zonnepanelen en de luifel bepalen de hoofdvorm. Het gestreepte voorkomen van de omliggende flats is een inspiratiebron geweest, het gebouw te doen opgaan in de omgeving met aangebrachte striping (“dazzle-painting”).


Het gebouw is volgens de Trias Energetica ontworpen:
1. beperking van de energievraag;
2. warmte terugwinning;
3. duurzame energie benutten wat de natuur biedt.

Tric Trac is de eerste energieneutrale MFA in Nederland. De energieneutraliteit is gerealiseerd door het toepassen van zeer dikke isolatie, driedubbel glas en warmtepompen. Ook is extra aandacht besteed aan de toetreding van voldoende daglicht, een goed comfort en ruim voldoende verse lucht voor een gezond binnenklimaat. Om het resterende energiegebruik van het gebouw te compenseren is een “PV-dak” voorzien met circa 550 m2 PV-panelen, dat daarmee één van de grootste PV-projecten in de provincie Utrecht is.

Installatieadviseurs van E&B engineering ontwikkelden samen met Merosch de klimaat en energieconcepten en droegen zorg voor een integrale en goede afstemming tussen de installatietechnische en bouwtechnische onderdelen.

Meer informatie:
Architectenbureau Marlies Rohmer
EB B.V., Veenendaal

Deel dit artikel

permalink