DWA
Op donderdag 19 januari komt de boorkop voor de aanleg van de leiding tussen de Westlandse tomatenkassen en de CO2-arme woonwijk Hoogeland na 1200 meter weer boven de grond. Daarna wordt de leiding aangekoppeld en teruggetrokken, 15 meter onder de grond. Hierna is de belangrijkste fase van de koppeling voor het kassenwarmtesysteem een feit. Uniek in Nederland.
De leiding is nodig om te zorgen dat de zonnewarmte uit de tomatenkassen van Telersvereniging Prominent straks uitgewisseld kan worden met de koude van de ruim 700 woningen in de Westlandse nieuwbouwwijk Hoogeland. In de eerder aangelegde ondergrondse bronnen wordt de zonnewarmte uit de kassen en de koude uit de woningen opgeslagen.
Eerste woonwijk verwarmd door kassen
Hoogeland is de eerste nieuwbouwwijk van Nederland die volledig wordt verwarmd met restwarmte uit tuinbouwkassen. Telersvereniging Prominent (26 Westlandse tomatentelers), Gemeente Westland en woningbouwcorporatie Vestia investeren gezamenlijk in de innovatieve en toekomstbestendige woonwijk Hoogeland.
Dankzij de duurzame energievoorziening, de milieubewuste manier van bouwen en het optimaal isoleren van de woningen, stoot Hoogeland straks maar liefst 40% minder CO2 uit dan nieuwbouwwoningen met een traditionele energievoorziening op aardgas.
Unieke boringen
De aanleg van de leiding tussen de kassen en de nieuwbouwwijk is uniek in Nederland door de lengte, diepte en positie. De boring gaat onder bestaande kassen, wegen en sportvelden door, gestuurd door een op afstand bestuurbare GPS-boorkop.
In de zandige kleilaag, op ongeveer 15 meter diep loopt de leiding met een doorsnede van 25 cm. De leiding bestaat uit lengtes van 14 meter die aan elkaar gelast zijn en ligt klaar achter de kassen in het water.
Kas als energiebron
Op 250 meter diep onder de woonwijk liggen de warme- en koude bronnen waar de energie wordt opgeslagen, die de ruim 700 woningen en de tomatenkassen met elkaar gaan uitwisselen. De Westlandse kassen van Telersvereniging Prominent worden in tegenstelling tot traditionele kassen gekoeld.
De restwarmte die hierbij vrijkomt kan nuttig gebruikt worden. Deze restwarmte wordt via de leiding die nu wordt aangelegd afgegeven aan de grondwaterbronnen in de wijk Hoogeland. In de winter wordt het verwarmde grondwater opgepompt en gebruikt om via het leidingnet, warmtepompen en vloerverwarming, warmte te leveren aan de woningen en wijkvoorzieningen. Het gebruikte en afgekoelde grondwater wordt opgeslagen in de koude bron om in de zomer zowel de woningen als de kassen te koelen.
DWA installatie- en energieadvies heeft het ontwerp en de aanbesteding van de energievoorziening verzorgd en heeft de business case en leveringscontracten met de afnemers opgesteld. Momenteel begeleidt DWA de realisatiefase.