Het duurzaamste zwembad van Nederland

In Maastricht wordt momenteel het Geusseltbad gebouwd, het duurzaamste zwembad van Nederland.

CO2-neutraal
De opdracht van de gemeente Maastricht was simpel maar niet eenvoudig: realiseer het duurzaamste zwembad van Nederland. Het zwembad wordt CO2-neutraal en all-electric. Bovendien is het Cradle-to-Cradle –principe zoveel mogelijk toegepast. De verwachte oplevering is in het najaar van 2012.

Ontwerp en uitvoering 
Het ontwerp van Koppert+Koenis architecten wordt in door uitvoerder Van Wijnen Sittard uitgevoerd. Het multidisciplinair adviesbureau Grontmij stelt een transparant en helder programma van eisen (PvE) op, draagt zorg voor het totale integrale projectmanagement. 

Zongericht
In het ontwerp is een optimale balans gevonden tussen een zeer hoge isolatiegraad, een efficiënte bouwmassa (houtskeletbouw), een lage luchtdoorlatendheid en energiezuinig ventileren. Daarnaast zorgt een goede indeling van de baden en zongericht ontwerpen voor een verdere vermindering van de energievraag. Jaarlijks wordt er zo 1.600 ton CO2 bespaard.

All-electric
Het gebouw heeft geen gasaansluiting, wat uniek is voor een zwembad in Nederland. Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van grondwater, waaraan warmte wordt onttrokken. Separaat hiervan wordt grondwater gebruikt om de zwembassins mee te vullen. De stroombehoefte wordt opgewekt uit PV-panelen op het dak, aangevuld met stroom die wordt geleverd door een in de buurt gelegen waterkrachtcentrale.

Breeam certificering
Samen met de Dutch Green Building Council (DGBC) is het ontwerpteam van het Geusseltbad bezig het duurzame karakter vast te leggen in een 'BreeamNL -Bespoke' certificering. Dit geeft aan dat hier sprake is van maatwerk, omdat er op dit moment voor zwembaden geen Breeam certificering bestaat. Het Geusseltbad wordt hiermee het eerste Nederlandse zwembad met een Breeam-certificering.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.