Demonstratie duurzame technieken

Netbeheerder Enexis is begonnen met de bouw van een huis vol innovatieve en duurzame techniek: het EcoNexis Huis. Met dit huis wil het bedrijf laten zien én voelen wat energietransitie betekent in ons dagelijks leven.

Het EcoNexis Huis is nu in aanbouw in Zwolle. Het huis is voorzien van tal van installaties waarmee de bezoeker straks de stand van de techniek op het gebied van energiehuishouding ziet en beleeft.

Het ontwerp van het EcoNexis Huis door Origins architecture | sustainability | design, gaat uit van een in hoge mate geprefabriceerde en compacte woning die goed is georiënteerd op de zon. De kern van het concept is letterlijk een prefab toren waarin zoveel mogelijk techniek is verwerkt. Het betreft onder meer de warmtepomp, een groot buffervat, het grijswatersysteem, diverse warmtewisselaars, lage temperatuur wandverwarming, de zonnecollector.

Bovendien is ook een groot deel van het sanitair al gemonteerd en komt het geheel betegeld en al aan op de bouwplaats.

Het project zal na oplevering de eerste drie jaar als demonstratieproject worden gebruikt en zal daarna in gebruik worden genomen als woning. Als aanvulling op het ontwerpteam van Origins is het bureau Royal Haskoning en IMD betrokken.

Zuinig en intelligent
Voor de bezoeker wordt met displays en transparante doorkijkjes de werking van het huis in relatie tot het Smart Grid inzichtelijk gemaakt. Op basis van bewonersvoorkeuren zorgt de software in de home automation box voor intelligent gebruik van energie en optimale inzet van eigen opgewekte duurzame stroom. Altijd op het voordeligste moment.

Zo gaat de was pas draaien als er stroom is van de zon, en wordt een overschot aan energie opgeslagen in de accu van de elektrische auto of teruggeleverd aan het net. Een slimme kamerthermostaat past zich naadloos aan bij het leefgedrag van de bewoners.

Het EcoNexis Huis is bedoeld voor verschillende doelgroepen zoals leerlingen van ROC’s, studenten, bestuurders, projectontwikkelaars, woningcorporaties en adviesorganen.

Via http://www.econexishuis.nl is de voortgang van de bouw van het EcoNexis Huis te volgen.

Deel dit artikel

permalink