Woning in Almere, Architectenbureau Jules Zwijsen

Architectenbureau Jules Zwijsen ontwierp een woning in Almere Overgooi waarbij een belangrijk onderdeel de architectonische integratie van duurzame installaties vormen.

Een van de belangrijkste onderdelen van het programma van eisen van de opdrachtgever waren duurzame installaties. Na een onderzoekstraject, samen met installatieadviseur Bart van Duin, is er een selectie gemaakt van installaties en oplossingen die voor deze woning het meest geschikt bleken.

Een belangrijk onderdeel daarin vormde de wens om ca 30m2 pv-panelen aan te brengen. Het geschikte dakvlak daarvoor is de voorzijde; die is op de zuidzijde gericht. Vanuit de welstand is echter het toepassen van zonnepanelen op de voorzijde van de woning niet toegestaan.

Zinken roevendak
Onderdeel van het ontwerpproces was dan ook om de installaties zodanig te integreren dat deze onderdeel worden van de architectuur en niet als latere toevoeging herkenbaar zijn.

Om dit mogelijk te maken is er gekozen voor een zinken roevendak met een maatvoering aangepast aan de panelen. De pv-panelen liggen verdiept in dit dak waardoor de bovenkant hiervan gelijk ligt met het zink en de ertussen geplaatste dakramen. De welstand was erg enthousiast over deze oplossing en gaf een positief advies.

Toepassingen
Boven de entree en de platte daken van de voorgevel zijn een 6-tal heatpipe-panelen opgehangen die warm water opwekken door zonnewarmte.

Gecombineerd met een volautomatische pelletkachel met bunker (t.b.v. opslag korrels) is de woning vrijwel zelfvoorzienend. In combinatie met een goede isolatie van de buitenschil en hoogwaardig isolatieglas leveren deze maatregelen een epc van 0,14 op.

Het regenwater wordt opgevangen in een grote tank, hiermee worden de toiletten gespoeld en de tuin besproeid. Een groot deel van het water wordt automatisch gefilterd door de sedumdaken aan voor- en achterzijde.

Bosstroken
De wijk Almere Overgooi moet voor Almere een paradepaardje gaan worden waar hoogwaardige architectuur en bosstroken een bijzonder woongebied vormgeven.

Met het ontwerp van de woning en de tuin is getracht deze kenmerken te versterken. De woning staat niet als een los element op de kavel maar is hiermee volledig versmolten. Door het maken van hoogteverschillen en beplanting worden plekken in de tuin bepaald met meer of minder privacy.

Het 'woonhuis' met woonkamer en keuken ligt op een heuvel en maakt daardoor een prachtig uitzicht over de kavel en het achtergelegen bos mogelijk. De entree bevindt zich in het hart van de woning en wordt te voet bereikt via een trap die bestaat uit grote treden. De auto staat uit het zicht onder het huis en heeft zijn eigen oprijlaan. Onder het ‘woonhuis op de heuvel’ liggen de slaapkamers, berging en techniek.

Facts & Figures
Bouw: november 2010-juli 2011
Locatie: Almere Overgooi
Bruto vloeroppervlak: 415m2
Bruto inhoud: 1.454m3

Opdrachtgever: Familie Stoelinga
Architect: Architectenbureau Jules Zwijsen
Installatieadvies: Van Duin installatiemanagement
Constructeur: Adams Bouwadvies

Aannemer: Bouwbedrijf Steenbeek
W-installateur: Leegwater Walburg Installatietechniek
E-installateur: Adelo Elektrotechniek

Meer informatie: Jules Zwijsen

Deel dit artikel

permalink