Haalbaarheidsonderzoek duurzame woonwijk in Houten

De gemeente Houten en de Vereniging Ecowijk Houten onderzoeken samen de haalbaarheid van een ecologische woonwijk in het gebied Leebrug II in Houten.

wethouder Herman Geerdes en de Vereniging Ecowijk tekenden daarvoor een intentieovereenkomst.

Intentie
In de intentieovereenkomst spreken beide partijen af om samen de haalbaarheid van een ecowijk in het gebied Leebrug II 2e fase te onderzoeken. Een ecowijk is een wijk waarin duurzaamheid op alle fronten hoog in het vaandel van de bewoners staat.

In zo’n wijk staan bijvoorbeeld energiezuinige of zelfs energieleverende woningen van milieuvriendelijke bouwmaterialen, waardoor de negatieve invloed van de woningen op de omgeving wordt beperkt.

In april 2012 moeten de conclusies van het onderzoek bekend zijn.

Enthousiaste inwoners
Het initiatief voor een ecologische woonwijk in Houten komt uit een groep enthousiaste inwoners die deel uitmaakt van de ecologische beweging ‘Transition Town Houten’.

Deze groep inwoners organiseerde in het voorjaar van 2010 bijeenkomsten waarin gebrainstormd werd over hoe een ecologische woonwijk eruit kan zien. De belangstelling op die bijeenkomsten was zo groot dat in januari 2011 officieel de Vereniging Ecowijk Houten is opgericht.

Vrij snel hierna is het overleg tussen VEH en de gemeente Houten gestart. De gemeente wil graag meewerken aan het initiatief voor een ecowijk, omdat dit bij haar duurzame ambities past. Daarnaast wil de gemeente ruimte scheppen voor initiatieven uit de samenleving, in het bijzonder voor vernieuwende woonvormen.

Bron: Gemeente Houten

Deel dit artikel

permalink