Dunea kiest voor duurzaam gerenoveerd gebouw

Pensioenbelegger Syntrus Achmea Vastgoed en het Zuid-Hollandse duinwaterbedrijf Dunea hebben een intentieovereenkomst ondertekend voor de verhuur van circa 8.000 m2 vvo kantoorruimte aan het Plein van de Verenigde Naties in Zoetermeer.

Renovatieontwikkelaar Local gaat in opdracht van Syntrus Achmea Vastgoed twee aan elkaar grenzende kantoorpanden samensmelten tot één modern kantoorgebouw met energielabel A. Dunea verkiest hiermee het duurzaam renoveren van een goed bereikbaar bestaand kantoorgebouw boven nieuwbouw.

Langer leven
Philip Boswinkel van Local over de duidelijke voordelen van de renovatie: "De gebouwen worden duurzaam gerenoveerd en worden samengevoegd tot één aantrekkelijke werkomgeving met energielabel A en alle mogelijkheden voor het nieuwe werken. Door anders te gaan werken en anders met energieverbruik om te gaan, worden lagere exploitatielasten gerealiseerd. Dit gebeurt op unieke wijze in nauwe samenwerking met eigenaar en huurder.”

Frank Vellinga van Syntrus Achmea Vastgoed is zeer tevreden met deze transactie: "Wij zetten nu echt in op het duurzaam renoveren van kantoorgebouwen. Dat is goed voor ons als belegger omdat een gebouw echt een nieuw en langer leven krijgt en het is goed voor de huurder die zo aanzienlijke lagere exploitatiekosten betaalt."

Lage lasten
Door dit samen op te pakken, is Dunea met deze transactie langdurig verzekerd van duurzame huisvesting tegen lage lasten. Ook het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg is als eigenaar van het gebouw blij dat het op deze wijze invulling kan geven aan haar duurzaamheidsdoelstellingen.

Alle betrokkenen noemen de bijzondere samenwerking tussen huurder en eigenaar en het resultaat een voorbeeld van hoe structurele problemen op de Nederlandse kantorenmarkt opgelost kunnen worden.

De huurtransactie is de grootste dit jaar in de regio Den Haag en tot stand gekomen met medewerking van COG Makelaars namens Syntrus Achmea Vastgoed en Hoogenraad Makelaars namens Dunea. Nina Graziosi tekende voor het ontwerp van het kantoor.

Deel dit artikel

permalink