1e BREEAM excellentkantoor op Zuid-As

Deloitte, AKD en projectontwikkelaar OVG hebben een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat ontvangen voor het nieuwe duurzame kantoor van Deloitte en AKD op de Zuid-As.

Het scoorde als BREEAM kwalificatie 4 sterren, de hoogste score voor duurzame nieuwbouw ooit in de Benelux behaald. In het gebouwontwerp staan het gebruik van veel glas en de verwerking van 700 m2 zonnepanelen centraal.

Harry Vlaardingerbroek, verantwoordelijk voor het huisvestingsbeleid van Deloitte, Mat Bovy COO van AKD en Robert van Alphen, ontwikkelingsmanager OVG namen het certificaat in ontvangst uit handen van Wim Fieggen operationeel directeur Dutch Green Building Council (DGBC).

Harry Vlaardingerbroek benadrukt de sterke punten van het nieuwe pand van Deloitte en AKD: “Duurzaamheid, moderne architectuur en een geweldige werkomgeving zijn in dit gebouw harmonieus geïntegreerd.”

Uitdaging
Mat Bovy, COO van AKD, vervolgt: “AKD is erg verheugd met dit groene keurmerk dat het nieuwe pand van AKD en Deloitte kwalificeert als ‘excellent’. Het is een grote uitdaging om een duurzaam kantoorgebouw te realiseren en we zijn dan ook erg blij dat onze inspanning dit mooie resultaat heeft opgeleverd.”

“Het ontwerp bewijst dat je met veel glas zowel licht, transparant als energiezuinig kunt bouwen”, aldus Coen van Oostrom, directeur van OVG Projectontwikkeling.

Flexibiliteit
De opdrachtgevers willen met het gebouw concreet invulling geven aan ‘Het Nieuwe Werken’. Dit houdt in dat er flexibiliteit moet zijn in het gebruik van de diverse ruimtes, maar ook dat de bereikbaarheid een grote rol speelt.

PV-panelen zullen straks duurzame stroom opwekken voor het opladen van elektrische auto’s. Er komen een tiental van dit soort oplaadpunten.

Licht en warmte
Het Nieuwe Werken vraagt om moderne werkplekken met veel daglicht waar medewerkers zich snel thuis voelen. Immers, flexibele werktijden impliceren een komen en gaan van mensen.

Een groot atrium op het noorden zal zorgen voor licht. Geen volle zon, wel veel transparantie en ruimte. Om de gebruikers een optimaal klimaat te garanderen wordt straks gebruik gemaakt van stadsverwarming en –koeling. De temperatuur kan per ruimte geregeld worden.

Zo wordt er geen energie verspild. De ruim 700 m2 aan zonnepanelen zijn integraal meegenomen in het ontwerp en wekken daarmee energie op.

Spiegel
Om duidelijk te communiceren hoe duurzaam het gebouw straks is, wordt er een zogenaamde ‘Energiespiegel’ geïnstalleerd. Dit houdt in dat er op centrale plaatsen in het gebouw beeldschermen zullen hangen met daarop alle informatie over verbruik.

Hoeveel elektra wordt er per halve verdieping verbruikt? Hoeveel koude ‘consumeert’ men in de keuken? Al dit soort vragen kunnen dan door de gebruikers zo worden beantwoord.

Meer informatie DGBC

Deel dit artikel

permalink