Gebouw met wanden van zout

Het nieuwe gebouw van Informatiecentrum Ecofactorij in Apeldoorn gebruikt geen energie voor het koelen en verwarmen van het gebouw.

Het Informatiecentrum bevat warmte- en koudeopslag in zoutpakketten die geïntegreerd zijn met de vloer en de wanden. De warmte van overdag wordt bijvoorbeeld in het zout opgeslagen om 's nachts het gebouw te verwarmen.

Zo kan een constante temperatuur van twintig graden worden behouden en gaat er geen energie verloren aan het koelen en verwarmen van het gebouw. Het is een van de eerste gebouwen ter wereld die deze techniek benut.

Smartphone-bediening
Het pand zit ook vol andere duurzame nieuwigheden. De vloerbedekking is gemaakt van gerecycled materiaal, het dak bestaat compleet uit zonnepanelen en er zijn oplaadpunten voor elektrische wagens. Alle systemen in het gebouw kunnen bovendien bediend worden met smartphones.

Op 10 december wordt het gebouw, dat zich kenmerkt door zijn beukenbladvorm, geopend en biedt vanaf dan plek voor bedrijven die zich met duurzaamheid en innovatie bezighouden.

Sparkling
Het informatiecentrum Ecofactorij is een initiatief van Sparkling Projects. Het informatiecentrum biedt straks huisvesting aan startende ondernemers en bedrijvennetwerken die kiezen voor een futuristische werkplek en een dito concept.

Verder kunnen Het Parkmanagement Ecofactorij en zijn leden gebruik maken van het informatiecentrum.

Details
- prachtige glazen ruimte op de begane grond, voor informatiecentrum en als vergaderruimte
- verticale kern vanaf de kelder tot het dak, voor alle voorzieningen
- de trap langs het glas van een van de kopgevels, voor een spectaculair uitzicht
- de terreinindeling wordt identiek aan de vorm van het gebouw

Duurzaamheidsaspecten
-
een zon PV –dak
- alleen FSC hout
- airco op waterbasis (Statiq Cooling)
- biomassaketel
- revolutionaire warmte- koudeopslag in het gebouw zelf
- energiezuinig lichtplan
- opslag regenwater op terrein.

Meer informatie: Ecofactorij

Deel dit artikel

permalink