Grontmij ontwerpt duurzame constructie aardehuis

Vereniging Aardehuis Oost-Nederland realiseert duurzame en energiezuinige aardehuizen in de gemeente Olst. Grontmij adviseert hoe de hoofddraagconstructie integraal kan bijdragen aan de duurzaamheid en energiezuinigheid van de woningen.

Het aardehuis-concept is een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen en milieubewust wonen.

Een aardehuis is de Nederlandse variant op het 'Earthship' van de Amerikaanse architect Michael Reynolds die in de jaren ’70 het idee heeft opgevat om van afvalmateriaal een zelfvoorzienende woning te maken.

Thermische massa
De aardehuizen worden traditioneel gebouwd door ze gedeeltelijk in de grond te graven, waarbij autobanden worden gebruikt om de muren te maken. Iedere woning heeft aan de zuidkant een glazen serre om optimaal gebruik te maken van zonlicht en zonnewarmte.

De binnentemperatuur is gestabiliseerd door thermische massa in de vorm van zware muren, een geïsoleerde vloer en daken toe te passen.

Alle milieuaspecten komen in deze vernieuwende en tegelijkertijd simpele (low-tech) bouwmethode aan bod. De CO2-uitstoot, en dus het schadelijk effect op het milieu, is minimaal door het hergebruik van materialen bij de constructie en de schone energiewinning.

De pluspunten van een aardehuis:
-    Extreem laag energieverbruik
-    Eigen watervoorziening en –zuivering
-    Geen aansluiting op riool nodig
-    Zeer lage bouwkosten

Duurzaam ontwerp constructies
Grontmij leverde al eerder constructief advies bij aardehuizen in het Doepark Nooterhof in Zwolle. Nu adviseert Grontmij hoe de hoofddraagconstructie integraal kan bijdragen aan de duurzaamheid en energiezuinigheid van de woningen. Grontmij’s advies omvat onder andere de volgende concrete toepassingen.

Hergebruik restproducten
Voor de fundering stellen we voor betongranulaat te gebruiken. Betongranulaat ontstaat uit betonpuin dat vrijkomt bij het slopen van betonconstructies. In de wegenbouw wordt hergebruik hiervan al veel toegepast. Echter dit is ook voor de bouw van deze aardehuizen prima toepasbaar.

Hergebruik restaval
Om het hoogteverschil tussen het maaiveld te overwinnen kan een constructie van gebruikte autobanden als grondkerende wand aan de achterzijde van de woningen worden toegepast.

Gebruik regionale natuurlijke producten
Voor gevelisolatiemateriaal heeft Grontmij strobalen in haar ontwerp opgenomen. Het hout wat we in de constructie opnemen heeft als voorwaarde dat het in de regio ‘geharvest’ wordt.

Tekst:  Cornelis Bergsma, projectleider constructies, Grontmij Zwolle cornelis.bergsma@grontmij.nl

Meer informatie: Grontmij
Meer informatie: Vereniging Aardehuis

 Foto’s  Ask

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.