Energieleverend huis officieel in gebruik genomen

Wethouder Vroomen van gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft het buitenHUIS in Bodegraven officieel in gebruik gesteld. Het buitenHUIS is de eerste vrijstaande woning die aan de strenge, internationale passiefhuisnorm voldoet.

Dit houdt in dat de woning zeer goed is geïsoleerd en kierdicht gebouwd. In de woning zijn tal van innovatieve technieken toegepast, waardoor de woning meer energie opwekt dan verbruikt. Berekeningen en metingen hebben inmiddels bevestigd dat de passiefhuisnorm wordt behaald.

Te openen ramen
Licht en lucht zijn nodig om gezond te wonen. De woning is daarom royaal voorzien van te openen ramen, die in gesloten stand echter perfect zijn afgedicht. Drievoudig glas zorgt ervoor dat de warmteverliezen tot een minimum beperkt blijven. Toetreding van mooi diffuus daglicht diep in de woning wordt bereikt met nanogel, dat toegepast is in de lichtstrook in de hal. 

Duurzaam en gezond bouwen heeft toekomst. Het landelijk beleid is om in 2020 energieneutraal te bouwen. Het buitenHUIS voldoet daar al aan en gaat zelfs een stap verder door meer energie op te wekken dan in huis op jaarbasis nodig is. Het overschot is voldoende om met een toekomstige elektrische auto 20.000 kilometer per jaar te rijden.

Betrokkenen
Eigentijdse architectuur, duurzaam bouwen en gezond wonen zijn prima te combineren door integraal te ontwerpen. De bevlogen opdrachtgever, Hans Buitenhuis, is verbonden aan het Bodegraafse adviesbureau DWA. Samen met architect Daniël de Witte, bouwkundig adviesbureau COR en constructeur Stabico werd een sterk ontwerpteam gevormd, dat ook tijdens de bouw nauw betrokken bleef.

De complexe bouw werd in de achterliggende acht maanden verzorgd door de Bodegraafse aannemer TBB. Zij voerden ook de regie over de inpassing van het energiedak, de lichtstraat, vacuüm isolatie in de dakkapellen en tal van andere nieuwigheden.

‘Duurzaam door teamwork’ was het motto. De opgedane kennis en ervaring zal worden ingezet in volgende projecten en beschikbaar worden gesteld tijdens cursussen en seminars van DWA.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA