Het is wenselijk om de Brouwersdam gedeeltelijk te openen en in die opening een energiecentrale te bouwen die gebruik maakt van de eb-en-vloed-beweging (het getij) van de Noordzee. Zo concludeert de Bestuurscommissie MIRT-Verkenning Grevelingen.
De opening in de Brouwersdam is nodig omdat steeds minder zuurstof in het meer zit. De investering in een centrale voor getij-energie is bovendien uit maatschappelijk oogpunt verantwoord.
De uitspraak over de getijcentrale is één van de conclusies die op 19 oktober 2011 tijdens een conferentie in Bruinisse zijn gepresenteerd door de Bestuurscommissie MIRT[1]-Verkenning Grevelingen.
Commissie
De commissie heeft de afgelopen twee jaar in opdracht van het Rijk en de regio diepgaand onderzoek gedaan naar het gedeeltelijk herstellen van het getij in het Grevelingenmeer, naar de haalbaarheid van een getij-energiecentrale en naar een economische impuls in het Grevelingengebied.
Tijdens de conferentie zei directielid A. Louter van het Zeeuwse energiebedrijf Delta dat zijn onderneming geïnteresseerd is in het project. Het past in de strategie van Delta omdat het CO2-neutraal en innovatief is en omdat de baten ten goede komen aan de regio. De investering zal een samenwerkingsproject moeten zijn van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.
Innovatie
Bij het kabinet bestaat veel belangstelling voor het idee van de getijcentrale. Minister Verhagen (Economische Zaken en Innovatie) heeft vorige maand zijn steun uitgesproken voor een testcentrum voor getij-energie bij de Grevelingen als voorbereiding op een getijcentrale.
Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft het innovatieve belang van de centrale in de Brouwersdam vergeleken met de toenmalige aanleg van de Oosterscheldekering. Hij sluit medefinanciering van het project door het Rijk niet uit als andere overheden, het bedrijfsleven en de Europese Commissie ook bijdragen. De provincies Zeeland en Zuid-Holland hebben op de conferentie een financiële bijdrage toegezegd.
Centrale
De centrale is gepland in het noordelijk deel van de Brouwersdam, die ligt tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Zij zal met 40 tot 60 mW voldoende energie kunnen leveren om de huishoudens op beide eilanden bijna helemaal van elektriciteit te voorzien.
Meer informatie en achtergronden
Bron: Flakkee Nieuws