In Wageningen is onlangs een woning uit 1947 grondig verbouwt. Het huis produceert nu meer stroom dan het op jaarbasis verbruikt.
Genoeg zelfs om ongeveer 25.000 km in een elektrische auto te rijden. Het uitgekiende ontwerp van Origins Architecten heeft de levensduur van de woning niet alleen verlengd maar ook klaargestoomd voor een toekomst zonder fossiele brandstoffen.
Schaarste
De op het zuiden georiënteerde vensters van de woning aan de Veerweg kijken al meer dan zestig jaar uit over de uiterwaarden van de Rijn. Het is net na de oorlog gebouwd in een tijd van grote schaarste aan bouwmaterialen. De constructie is dan ook met een minimum aan materiaal tot stand gekomen.
Een halve eeuw later voldeed de woning niet meer aan de comforteisen van die tijd. De bewoners die al meer dan 20 jaar op deze plek woonden konden het echter niet over hun hart verkrijgen om de woning te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Er werd gekozen voor een grondige verbouwing met een heel hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaam bouwen.
Ontluikende techniek
De woning is nu niet alleen energieneutraal, maar integreert ook innovatieve waterbesparende maatregelen. Architect Jamie van Lede van Origins Architecten paste een heel scala aan technische maatregelen toe en ontwikkelde een speciaal systeem van isolerende luiken.
Door dit systeem wordt in de winter zoveel warmte binnen gehouden dat de benodigde energie voor de warmtepomp tot een minimum wordt beperkt. Het resultaat is het eerste gerenoveerde huis in Nederland dat klimaatneutraal is en weer minstens 60 jaar mee kan.
Meer informatie: Origins Architecten