Hoofdkantoor Eltra, FD Architecten

Bij het hoofdkantoor van Eltra Engineering in Tilburg is door een intensieve routing en layoutstudie een toekomstbestendig gebouw ontstaan.

Door in een vroeg stadium een duidelijk programma van eisen op te stellen voor de 600 m² hal, 600 m² kantoor d.m.v. Routing-en Layoutstudie wordt verspilling in processen en ongebruikte m²  voorkomen.

Energie
De opdrachtgever Eltra Engingeering is goed geïnformeerd over het benutten van het natuurlijk hernieuwbaar potentieel aan energie, voornamelijk zonne-energie is een compact gebouw ontstaan met veel aandacht voor zonlicht en de gebruiker.

De volledig glazen gevels worden beschermd tegen te veel warmte instraling in de zomer door vaste zonwering schoepen. Deze zijn echter zo gedimensioneerd dat de lente/herfst/winter zon door wordt gelaten. Het uitzicht op de doorgaande weg van Tilburg naar Goirle blijft daarmee behouden voor de gebruikers.

Hiermee is een prettige en lichte werkomgeving gecreëerd. Wat bijdraagt aan de gezonde en productieve medewerkers.

Toekomstige beslissingen
De bewuste scheiding van warmte en koude afgifte- en opwekkingssysteem houdt toekomstige beslissingen open.  Het verwarmings- en koelingssysteem, uitgevoerd als lage temperatuur verwarming met betonkern activering, is kostenneutraal uit te voeren.

De keuze voor het opwekkingssysteem staat daarmee vrij. Bij dit pand bleken tijdens de bouw toch de financiële mogelijkheden voor een warmtepomp aanwezig. Het alternatief was een traditionele ketel, met de mogelijkheid deze op termijn te vervangen voor een warmtepomp. Met het slimme integrale ontwerp van gebouw en installatie is een EPC van 0,53 bereikt. (66% beter dan vereist).

Gescheiden ruimten
Door de productiehal ruimtelijk te scheiden van het kantoor d.m.v. een corridor ontstaat een binnentuin die volop mogelijkheden biedt en bewaterd wordt met het regenwater afkomstig van het pand. Naast scheiding van de afval water is er ook bewust voor gekozen om al het hout dat toegepast is uit enkel FSC hout te laten bestaan.

Tot slot maakt de flexibele en modulaire indeling ander gebruik of indeling in de toekomst mogelijk, zonder afval. Al deze keuzes hebben geleid tot een innovatief, prettig, functioneel en  comfortabel bedrijfspand.

Facts & Figures
Opdrachtgever: Eltra Engineering 
Aannemer: Heerkens van Bavel 
Constructeur: H4D raadgevend ingenieurs
Architect: FD Architecten  

Deel dit artikel

permalink