Kinderdagverblijf in Leidschenveen krijgt state-of-the-art ventilatiesysteem

In Leidschenveen wordt voor Knotz kinderopvang een nieuw fris kinderdagverblijf gebouwd dat door een gepatenteerd klimaatsysteem én energiezuinig is én een zeer goed binnenklimaat heeft.

Voor dit project hebben TNO en acht bedrijven de handen ineen geslagen om goede en energiezuinige klimaatconcepten voor kinderdagverblijven te ontwikkelen.  

Simpel en ingenieus
Het gepatenteerde klimaatsysteem, dat zowel simpel als ingenieus is, is eerder met groot succes getest bij Villa Knotz in Delft. Door het plaatsen van een kleine, stille ventilator boven het systeemplafond wordt frisse buitenlucht naar binnen gezogen.

In het plafond zijn kleine openingen aangebracht die de lucht, in met name de slaapkamers, continu verversen zonder dat dit tocht oplevert. Piet Jacobs, onderzoeker bij TNO, noemt de goede samenwerking van de betrokken bedrijven de belangrijkste succesfactor van deze pilot.

Onder de norm
Het binnenmilieu in kinderdagverblijven is vaak onder de norm. De situatie is vergelijkbaar met die in scholen waar 80% niet aan de nieuwbouwnormen voldoet. De kwaliteit van de lucht, oververhitting in de zomer en het geluid van installaties of van buiten, zijn hier oorzaken van.

Bij kinderdagverblijven zijn met name de ventilatie en de temperatuur in de slaapruimte een probleem. Betere klimaatsystemen zijn daarom gewenst. De nieuwbouw van het kinderdagverblijf van Knotz kinderopvang in Leidschenveen wordt toegerust met een verbeterde versie van het in Delft geteste klimaatconcept.

Zowel in het ontwerp van het pand als in de technologie van het klimaatconcept wordt rekening gehouden met de bijzondere eisen voor het binnenklimaat in kinderdagverblijven.

Partners
TNO en Knotz kinderopvang werken bij de ontwikkeling samen met architect Mecanoo, adviseur DGMR, elektrotechnisch installateur Reno, leverancier van zonwering Hogenboom, ontwikkelaar van fijnstoffilters Virus Free Air, ventilatiespecialist Bergschenhoek en Make more sense, leverancier van draadloze sensornetwerken, die de werking ook online inzichtelijk zal maken.

Deel dit artikel

permalink