Hoofdkantoor Piet Boon, Oostzaan

Op een prachtige zichtlocatie op de grens van Amsterdam en Oostzaan staat het hoofdkantoor van designer Piet Boon.

 Met een uitstraling die past bij een headquarter van een internationaal  opererend bedrijf. Een spraakmakende gevel door ritme, vlakheid en gezeefdrukte print van de Trespa panelen op een Kingspan Benchmark façade gevel.

Multifunctionele kantoorgebouwen
Het is de pater familias. Het hoofdkantoor van designstudio Piet Boon vormt de eerste in een hiërarchie van vier multifunctionele kantoorgebouwen in dezelfde architectuurstijl. Een vijfde particulier pand van drukkerij Van Wijk sluit deze reeks af.

'Het Bos Oostzaan', zoals het cluster van kantoor- en bedrijfunits heet, is als geheel een eyecatcher. Met op de kop van de kavel een landmark dat de aandacht trekt door speelse vormen, grotere hoogte en bijzondere printgevels. Het is luxer dan de drie 'familiepanden', waarvan de naastgelegen al op hoogte is in het bouwproces.

Alle panden krijgen het Kingspan Benchmark gevelsysteem, waarbij vrijelijk een architecturale façade kan worden gekozen. Voor de pater familias is dat een decoratieve printbeplating van Trespa panelen in Piet Boon grijs met kantpatroon. Een  patroon dat zelfs in de zonwering achter de markante verticale raampartijen doorloopt.

"Het is bijzonder dat we met min of meer standaard producten als Kingspan en Trespa zo'n luxe gevel hebben weten te realiseren. Degenen die roepen dat je met basic materialen geen mooie gevel kunt realiseren, ontmoeten hier hun ongelijk." Piet Boon, Piet Boon Studio en Menno Rubbens, cepezed projects.

Creatief ondernemen
Piet Boon: "Het eerste wat je ziet als je de Coentunnel aan de noordzijde van Amsterdam uitrijdt, is ons  hoofdkantoor. We delen het pand met andere creatieve ondernemers, die er showrooms hebben. Dit gebouw oogt meer als kantoor met aan de voorzijde een gebogen geveloppervlak, dat met een opvallende knik wordt onderbroken door een met hout afgezet terras."

Boon: "Verder is het een strakke gevel waarbij een dicht gevelpaneel en een raamopening elkaar continu afwisselen. Deze combinatie is steeds 2 meter breed en doorlopend van maaiveld tot dakrand. Het patroon op de gevelpanelen is zodanig uitgedokterd dat het ook mooi doorloopt over  de hoogte van het gebouw en om de hoeken heen. Een behoorlijk gepuzzel om met slechts twee verschillende motiefplaten, die tevens ondersteboven worden toegepast, te voorkomen dat je teveel herhaling ziet. Nu is er pas een herhaling om de vier panelen en zo oogt de gevel met zijn patroon origineel. En dat is het ook. Het is een unieke print en een unieke gevel."

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kingspan Geïsoleerde Panelen