Pieter Wijtenschool in Waalwijk

De kwaliteit van het binnenmilieu op basisscholen laat sterk te wensen over. Dit leidt tot gezondheidsklachten. Reden voor het Astma Fonds, GGD Hart voor Brabant en de provincie Noord-Brabant om een samenwerking aan te gaan om ervoor te zorgen dat dit anders kan en moet. De Pieter Wijtenschool in Waalwijk mag zich sinds kort een frisse school noemen.

Project- en adviesbureau in ruimtelijke ontwikkeling Minos & Twisk heeft, op verzoek van provincie Noord-Brabant, het initiatief begeleid naar het ondertekenen van de intentie overeenkomst van dit landelijke proefproject, de renovatie Pieter Wijtenschool te Waalwijk.

Met de initiatiefnemers, de gemeente Waalwijk en het bovenschools bestuur Leerrijk!, zijn de ambities geformuleerd en vastgelegd waaraan de school na verbouwing dient te voldoen.

Proefproject Pieter Wijten
De Pieter Wijtenschool in Waalwijk is gehuisvest in een schoolgebouw uit 1969. Uit onderzoek van de GGD is gebleken dat de luchtkwaliteit in het gebouw van een zeer matige kwaliteit is; ventilatiemogelijkheden zijn beperkt, het gebouw is nog voorzien van enkel glas en isolatie is vrijwel afwezig.

Toch is de opbouw van de school, constructief en qua indeling, zeer het behouden waard. Het gebouw wordt binnen een acceptabel budget en met sponsoring van de deelnemende bedrijven aan de binnenzijde weer in nieuwstaat gebracht.

Minos & Twisk begeleidt het ontwerp- en bouwproces namens de gemeente Waalwijk. Naast de verlenging van de levensduur is intensief gekeken naar, en ontworpen op, een gezond binnenklimaat, energie- en waterbesparing en toepassing van duurzame materialen waaronder een groen dak en groene buitenruimte. Eindresultaat is een schoolgebouw met een betere prestatie dan een gemiddelde nieuwbouwschool.

Binnenmilieu
Het binnenmilieu, het klimaat en duurzaam bouwen zijn als onderwerpen in het curriculum van de Pieter Wijtenschool opgenomen en alle andere bij Leerrijk! aangesloten basisscholen. Verspreiden van kennis onder leerlingen is een belangrijk onderdeel van het project en heeft een bouwtechnische vertaling gekregen; toegepast maatregelen worden zichtbaar gemaakt en toegelicht.

De Pieter Wijtenschool is in het najaar van 2010 opgeleverd. De school is een voorbeeldproject en op afspraak te bezoeken.

Monitor
In de Pieter Wijtenschool wordt dmv een touchscreen de gemeten waardes in de lokalen geprojecteerd. Dit op een voor de kinderen begrijpelijke manier. Deze is door Mac doorontwikkeld (Aurora Touch).

In de aula in de Pieter Wijtenschool kunnen de kinderen,ouders en medewerkers per lokaal het volgende uitlezen: CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, licht en geluid. Via een koppeling kan de school dit scherm ook als mededelingenscherm gebruiken. Het scherm in de school is door sponsoring tot stand gekomen.

Foto
- Bellenblazen op de Pieter Wijtenschool in Waalwijk. De luchtbellen stellen de frisse lucht voor waarmee de school gevuld moet zijn na een renovatie, waaraan naast de gemeente ook het Astma Fonds, de provincie en de GGD meewerken.
- Ambitiekaart
- De Aurora Touch

Meer informatie: Minos & Twisk

Deel dit artikel

permalink