ConvecToren: warm water winnen uit glazen gebouwen

Bij de Verbeke Foundation in Kemzeke (B) heeft Henk Zoeteman van Rizoom met gebruikte materialen en 'sponsors' de ConvecToren gebouwd.

Doel van het project is om aan te tonen hoe op eenvoudige, energiezuinige en milieuvriendelijke wijze warm water is te winnen in gebouwen met glazen gevels.

De ConvecToren is een experiment en zal de komende tijd verder worden ontwikkeld om energiezuinig innovaties te bevorderen. Thermaflex, specialist in energiebesparende leidingsystemen, heeft PB-buizen en expertise geleverd waardoor het water door de toren geleid wordt. Op zaterdag 18 juni wordt deze bijzondere toren officieel in gebruik genomen. 

Hoge temperaturen
Gebouwen met glazen gevels verzamelen veel warmte door zonopwarming. Vooral 's zomers bereiken bijvoorbeeld glazen (nood)trappenhuizen hoge temperaturen. Het experiment met de ConvecToren gaat uitwijzen hoeveel warm water gemaakt kan worden met warme lucht en zonnestraling.

Het in de stellage verwarmde water gaat via flexibele voorgeïsoleerde kunststofleidingen van Thermaflex naar de technische ruimte van de Verbeke Foundation om daar via een warmtewisselaar het douchewater op te warmen. Alle Thermaflex oplossingen hebben als doel energieverliezen te minimaliseren.

Warme lucht omzetten in warm water
De toren is 9 meter hoog en heeft een zuidkant van glas. Achter dit glas gaat door de zon opgewarmde lucht stijgen en strijkt bovenin langs convectoren. Het water in deze convectoren gaat opwarmen. Het aanvankelijk koele water in een tank boven op de toren wordt door het warme water uit de convectoren opgewarmd.

Door natuurlijke stroming gaat het warme water omhoog en het koudere water omlaag. Nadat de lucht haar warmte aan de convectoren heeft afgestaan, zakt de koelere lucht in de centrale koker, om beneden weer in de ruimte achter het glas terecht te komen, om vervolgens weer door de zon opgewarmd te worden, enzovoorts. Dus zowel de lucht als het water in het systeem gaan circuleren.

De aan de voorzijde van de koker geplaatste radiatoren geven het proces nog een extra impuls. Het water in deze radiatoren wordt direct door zonnestraling opgewarmd. Normaal geven convectoren en radiatoren hun warmte door convectie en straling af aan de lucht. Hier gaat het net andersom: het water in de convectoren en radiatoren wordt opgewarmd door warme lucht en zonnestraling.

Duurzaamheid en esthetica
Dit werk past binnen het duurzame denken, zeker omdat de toren vrijwel volledig uit hergebruikt materiaal bestaat. Het is interessant om met simpele methoden grote effecten te bereiken. Daarnaast is het interessant om te zien hoe met deze hergebruikte materialen een bijzondere esthetica bereikt kan worden.

Op 18 juni jl werd de ConvecToren feestelijk in gebruik genomen.  

Meer informatie: Thermaflex

Deel dit artikel

permalink