Hypermodern complex voor vmbo-scholen Groningen

Het nieuwe onderkomen voor vmbo-leerlingen in Lewenborg (Groningen) is opgeleverd. Het gebouw is door de gemeente Groningen aangewezen als pilotproject, waarbij belangrijke uitgangspunten waren het gezonde binnenklimaat, energiezuinig bouwen en zichtbare duurzaamheid.

Een speciaal aangelegde brug verbindt de school met het naastgelegen nieuwe sportgebouw met drie zalen en de kunstgrasvelden. Zowel de scholen als FC Lewenborg maken hier gebruik van. 

Knikkerbaan
De school in Lewenborg is zo ontworpen dat het ontwikkelingen in het onderwijs, verdergaande samenwerking tussen de scholen en fluctuaties in leerlingenaantallen kan opvangen.

Bij het ontwerp heeft architectenbureau BRTA zich laten inspireren door het idee van een knikkerbaan om openheid tussen de sectoren te creëren. Ook wordt op die manier de traditionele scheiding tussen het theoretisch en het meer praktijkgericht onderwijs doorbroken.

Hergebruikte buitengevel
Zowel de gemeente als de scholen hebben extra budget vrijgemaakt voor alle duurzaamheidsaspecten van de school. De buitengevel bestaat uit merendeels gerecyclede en weer te recyclen materialen. Ook het installatie- en energieconcept, waarvoor DWA zorgdroeg, is gebaseerd op energiebesparing.

De efficiënte opwekking van warmte en koude gebeurt door warmte- en koudeopslag en een warmtepomp. Door een mosdak op een deel van het complex te plaatsen wordt regenwater vastgehouden en niet meteen op het riool geloosd.

Ook de flinke vijverpartij op het terrein draagt bij aan dit 'bufferen' van regenwater. Verder moeten de isolatie, het zonwerende glas, de aanwezigheidsdetectie voor het licht en efficiënte vloerverwarming de energiebehoefte terugbrengen.

Verhuizen
Drie scholen voor vmbo en praktijkonderwijs met samen ongeveer 850 leerlingen hebben inmiddels de sleutels ontvangen. Het gaat om openbaar (H.N. Werkman College) en christelijk onderwijs (Wessel Gansfortcollege). Daarnaast is dit de nieuwe locatie voor de openbare Star Numan School (praktijkonderwijs) die samenwerkt met het openbaar vmbo.

De scholen gaan de komende tijd verhuizen en de bijna 9.000 m2 aan vloeroppervlak inrichten om in september de leerlingen te kunnen ontvangen. De realisatie van de school kostte bijna miljoen euro.   

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DWA