Het Bomenbuurt-project in Ulft is baanbrekend in meer dan een opzicht. Het is het eerste grootschalige 'energieneutrale' woningbouwproject op basis van de passiefhuis-principes in ons land. Daarnaast is de opdracht vergeven via 'het nieuwe aanbesteden'.
In Ulft verrijst een nieuwe woonbuurt met uitsluitend (extreem) energiezuinige woningen. De 39 sociale huurwoningen worden ontwikkeld en gebouwd door Consortium Klomps, in opdracht van woningcorporatie Wonion en de gemeente Oude IJsselstreek. Aan de buitenrand bouwt Klomps tevens 22 twee-onder-een-kap-koopwoningen voor eigen rekening.
Het Bomenbuurt-project is baanbrekend in meer dan een opzicht. In de woorden van Wonion-directeur Henk Veerman: "Wij geven vooraf onze eisen en ons budget af en dagen marktpartijen uit om met de beste aanbieding te komen qua prestaties, ontwerp, innovatie, samenwerking en prijs over de hele exploitatieperiode, dus inclusief kosten voor onderhoud en energie. Alleen zo krijgen we de echt vernieuwende concepten die we graag zien."
Transparante manier van aanbesteden
Zodoende schreef Wonion in 2009 een prijsvraag uit. Binnen slechts zes weken presenteerden vijf consortia hun ideeën en plannen tijdens een gezamenlijke bijeenkomst. Nog tijdens diezelfde sessie werd de winnaar, Klomps Bouwbedrijf uit Dinxperlo, bekendgemaakt.
Veerman: "Voorheen zat je een jaar aan tafel met een architect en een constructeur, en dan nog moest je maar afwachten of een project haalbaar was en welke prijs er uit de bus kwam. Nu zeggen we: dit willen we en dat hebben we ervoor over. Met deze transparante manier van aanbesteden komen we veel sneller - in twee maanden - tot veel betere resultaten. Ik verwacht ook veel van de toeleveranciers, want daar zit veel innovatiekracht en zijn de middelen voor betere producten en diensten beschikbaar."
Passiefhuis
Klomps Bouwbedrijf kiest bewust voor het bouwen aan een duurzame toekomst. Alle medewerkers zijn opgeleid in het duurzaam, energieneutraal en volgens passiefhuisnormen bouwen. Ook in Ulft wordt gewerkt volgens de principes van het Passiefhuis.
Voor de bouwconstructie ging de voorkeur uit naar het Ytong cascosysteem vanwege de bouwsnelheid, de hoge isolatiewaarden en het grote warmteaccumulerende vermogen van cellenbeton in vergelijking met houtskelet- en betonnen bouw. Ytong tekent dus voor alle dragende wanden, binnenwanden en vloeren. De Rc-waarde van de buitengevel komt op 8,3 en die van het dak zelfs op 10,0.
Hogere stichtingskosten
De bouw van de woningen startte dit voorjaar. De stichtingskosten zijn hoger dan bij een traditioneel huis, maar de extreem lage energie- en onderhoudskosten dragen bij aan de verlaging van de woonlasten, zodat de investering zich op termijn terugverdient.
Volgens Henk Veerman blijft het dan ook niet bij dit ene project. "Als innovatieve corporatie (Wonion won recent de KWH I-openerprijs voor vernieuwend opdrachtgeverschap, red.) willen we in 2030 al onze woningen energieneutraal hebben. Om dat te bereiken, spreken wij de hele bouwsector aan op haar innovatiekracht, kennis en kunde."
Afbeelding 1: Artist impression
Foto 2: De heren Veerman (Wonion) en Klomps (Klomps Bouwbedrijf).