ROC Twente te Hengelo

De ROC Twente in Hengelo is gevestigd in nieuwbouw waarbij de oude ijzergieterij van machinefabriek Stork uit 1902 is herbestemd.

Het immense complex bestaat uit een grote hal met twee splinternieuwe onderwijsgebouwen. De 150 meter lange monumentale hal vormt het hart van het nieuwe schoolgebouw.
Het ROC biedt plaats aan duizenden studenten en medewerkers en een groot aantal opleidingen. 

Natuurlijke toevoer
Het gebouw (4 lagen) bestaat uit twee delen aan weerszijden van de fabriekshal. In het eerste deel vindt men het theoriegedeelte; een transparant en open gebouw. In het tweede deel zijn de praktijkfuncties gevestigd (motorvoertuigentechniek, houtbewerking etc.). Dit deel straalt meer massiviteit uit.

Het gehele gebouw is voorzien van natuurlijke toevoerventilatie. De afvoer geschiedt ten dele natuurlijk via thermische trek door zonneschoorstenen. Daar waar mechanisch wordt geventileerd, wordt de warmte uit de afvoerlucht onttrokken door een warmtepomp, en wordt op deze wijze een zeer efficiënt verwarmingssysteem verkregen.

BKA
Verwarmd en gekoeld wordt er door middel van betonkernactivering. Hiermee wordt in het gehele gebouw een stabiel klimaat gerealiseerd, wat in combinatie met de natuurlijke toevoerventilatie tot een zeer hoge mate van flexibiliteit leidt.

De voormalige fabriekshal is voorzien van een rookbeheersingssysteem.

Facts & Figures
Opdrachtgever: ROC Twente, Hengelo
Architect: IAA Architecten, Enschede
Constructeur: ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek, Arnhem
Omvang project: 45.000 m² BVO:
3.000 m2 BVO industrieel erfgoed (Voormalige Stork fabriekshal)
Aanvang bouw 2003
Oplevering 2009

Door Deerns uitgevoerde werkzaamheden
Ontwerp en begeleiding werktuigbouwkundige, elektrotechnische en transportinstallaties. De dimensionering van het rookbeheersingssysteem van de fabriekshal is gedaan door middel van CFD berekeningen, in nauw overleg met de lokale brandweer.

Deel dit artikel

permalink