Mecanoo en Grontmij gekozen voor ontwerp museumcomplex in Shenzhen

Shenzhen District Government heeft Mecanoo architecten en Grontmij gekozen voor het ontwerp van een nieuw cultureel centrum in Shenzhen. Het ontwerp omvat een kunstmuseum, een wetenschapsmuseum, een jeugdcentrum en een megaboekwinkel van in totaal 90.000 m².

De jury van de internationale competitie koos voor Mecanoo en Grontmij omdat hun ontwerp naadloos aansluit bij de ambitie om het monumentale Longcheng park te transformeren in een cultureel museumpark. Het museumcomplex ligt tussen het zakendistrict van Longgang en het Longcheng park.

De musea en de megaboekwinkel zijn met elkaar verbonden via immense bogen, die vier beschutte pleinen vormen in deze subtropische stad. Grontmij heeft het duurzaamheidsconcept, de constructies en technische installaties voor het complex ontwikkeld.

Mecanoo en Grontmij
Mecanoo architecten is een internationaal opererend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur en wordt geleid door architect/creatief directeur Francine Houben. Internationale projecten zijn onder meer de Library of Birmingham, het Wei-Wu-Ying Center for the Arts in Kaoshiung (Taiwan) en de campus van de Technische Universiteit MISiS in Moskou (Rusland). In 2010 werd het theater en congrescentrum La Llotja de Lleida in Lerida (Spanje) geopend.

Voor Grontmij is dit, na eerdere opdrachten in onder meer Wuhan, een nieuwe gelegenheid om ook in Azië haar expertise in duurzaam bouwen te tonen.

Programma
Cultureel centrum van 83.500 m2 bestaande uit een kunstmuseum (13.500 m2), wetenschapsmuuseum (16.000 m2), jeugdcentrum (8.000 m2) en een megaboekwinkel (25.000 m2) plus een ondergrondse parkeergarage (22.500 m2) en een plein. Totale omvang: 7 ha.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.