Jan Tinbergen College in Roosendaal

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 28 mei is het Jan Tinbergen College (JTC) in Roosendaal te bekijken.

Voor het nieuwe JTC is een klimaatbeheersingsinstallatie ontworpen die onder alle omstandigheden het gehalte aan CO2 beheerst. Dat gebeurt door voortdurend de gebruikte lucht uit het lokaal af te voeren en verse buitenlucht binnen te brengen. Hiermee blijft het CO2-gehalte onder de norm die gebruikt wordt voor scholen, ook wanneer de lesruimte volledig bezet is door een volle klas.

Uit de gebruikte lucht die wordt afgevoerd, wordt de warmte onttrokken; deze energie wordt gebruikt om de lucht die de school wordt ingebracht te verwarmen. Met deze luchtverwarming kan ongeveer 80% van de totaal benodigde verwarming van de school worden geregeld.

Alleen grote ruimten zoals de aula zullen worden bijverwarmd. De luchtverwarming zorgt voor een comfortabele warmte waarbij de temperatuursverschillen tussen de verschillende ruimten en binnen klaslokalen minimaal zijn. Het leidt tot een prettig binnenklimaat. Extra voordeel van het systeem is dat in tijden dat het buiten erg warm is de binnenkomende lucht kan worden gekoeld zodat te hoge temperaturen in de school niet voor zullen komen.

Heldere en sfeervolle belichting
Voor een goede sfeer en een prettig leefklimaat is natuurlijk licht en voldoende licht belangrijk. Het gebouw van het JTC kent veel plaatsen waar het licht van buiten kan binnenkomen. Veel ramen die door de verticale vorm zorgen voor een grote lichtinval. Bovendien is ook in de binnenruimten veel glas aanwezig.

Het licht van buiten kan zo doordringen tot in het hart van het gebouw. Het gebouw is daarmee vriendelijk en natuurlijk. Bijverlichting vindt plaats door een uitgekiend lichtplan, dat ervoor zorgt dat op werkplekken van leerlingen en medewerkers de lichtsterkte voldoende is om goed te werken. Bovendien is de school als geheel sfeervol en warm.

Proefkonijntjes
Verder fungeren de JTC-kinderen in vier lokalen als proefkonijntjes van de Technische Universiteit Twente en Philips. In die ruimten kan geëxperimenteerd worden met lichtkleuren. Blauw licht is goed voor de concentratie (is dus dé kleur voor kantoren), terwijl oranje tinten de sfeer zachter en gezelliger maken.

Geluid
Er is afgesproken dat in de school niet meer dan 35 decibel van het buitengeluid hoorbaar mag zijn. 35 decibel is het achtergrondsniveau in een stille slaapkamer, het is minder dan het geluid dat twee mensen maken als ze een gewoon gesprek met elkaar voeren; en ongeveer 100x zo weinig geluid als een televisietoestel. 

Het lage geluidsniveau wordt bereikt door de muren aan de kant van de rijksweg volledig ondoordringbaar te maken voor geluid: alle naden en kieren worden afgedicht, er wordt speciale aandacht gegeven aan de aansluitingen van kozijnen en de sluitingen van de ramen.

Meer informatie Jan Tinbergen College
Meer informatie Dag van de Bouw
 

Deel dit artikel

permalink