DGMR selecteert nieuw kantoor op duurzaamheid

In het nieuwe Haagse pand van DGMR speelde duurzaamheid in de breedste zin van de betekenis en belangrijke rol.

Op dit moment zijn 'maatschappelijk verantwoord' en 'duurzaamheid' toverwoorden. Maar wat is de inhoud en zijn deze woorden geen onderdeel van een mooi beeld naar buiten? 'Window dressing' is nogal eens aan de orde. Wat kan je werkelijk doen en wat is gerealiseerd bij de verhuizing van de Haagse vestiging van DGMR? Afgelopen maart heeft het advies- en ingenieursbureau zijn intrek genomen in een nieuw pand.

Leasefiets
De ligging van het nieuwe kantoorpand en de directe omgeving is een sterk punt. Het Haagse Centraal Station is vrijwel om de hoek. Er is dus een stimulans om met de trein, tram of bus te komen. Medewerkers woonachtig op een wat grotere afstand kunnen eenvoudig met een intercitytrein reizen. Of natuurlijk met de fiets.

De koppeling met de leasefiets is gemaakt door een stalling voor zo'n 50 fietsen in de kelder te faciliteren en de aanwezigheid van een douche in het kantoorpand.

Locatie
In de directie omgeving van het pand bevinden zich een flink aantal instanties waar DGMR veel contact mee heeft. Een afspraak voor overleg is dan zo gemaakt. De locatie past uitstekend in de nieuwste visie van, onder andere, de rijksadviseur voor infrastructuur: in de stedelijke centra gebeurt het.

Buiten de stad, in de periferie, moet je niet zijn. Verbindingen zijn van centrum naar centrum zoals van Den Haag Centraal, naar Utrecht Centraal, Arnhem, Schiphol, Amsterdam (Zuidas) of Rotterdam, en dus ook naar de andere vestigingen van DGMR.

Duurzame stedenbouw of gebiedsontwikkeling heeft alles te maken met het ontwikkelen van gebouwen in bestaande centra. Efficiënter bouwen en optimaal ruimtegebruik zijn dan de issues. Maar ook het leefbaar houden van een stedelijk centrum is van belang. Er moet reuring zijn in een centrum. Broodjes en een borrel op een terras behoren bij levendigheid en werknemers leveren hier ook een bijdrage aan.

Duurzame renovatie
Bestaande gebouwen hergebruiken en renoveren betekent per definitie een hoge mate van duurzaamheid. Een bestaand gebouw behoeft geen nieuw grondgebruik. Nieuw grondgebruik is meestal het afkalven van 'groen' en dus het verminderen van een steeds schaarser wordend goed.

Daarnaast is er minder aan- en afvoer van materiaal voor nodig. Bij het renoveren van het pand is er vanzelfsprekend rekening gehouden met het energiegebruik, warmte en licht. Het materiaalgebruik is natuurlijk ook een duurzaamheidaspect, zoals bamboe parket en meubilair van gebruikt hout.

Het Nieuwe Werken
In 'Het Nieuwe Werken' zitten ook duurzaamheidaspecten. Bij DGMR wordt flexwerken en daarmee het vermijden van de spits, thuiswerken en video vergaderen gestimuleerd. Communicatie tussen alle medewerkers moet daarbij centraal staan. Een centrale 'Meet en Greet' ruimte met koffie en eetfaciliteiten, vergaderruimten en treincoupé zitjes vormen daarvoor het ontmoetingspunt in het kantoor.

Deel dit artikel

permalink