Hobbema 2.0

De Zoetermeerse nieuwbouw van fiets- en voetbrug Hobbema 2.0 van Syb van Breda architecten gaat door.

De brug is zo'n belangrijke schakel in het regionale fietspaden netwerk dat het college van B&W van Zoetermeer de brug perse wil aanleggen, zelfs als het natuur- en recreatiegebied Nieuwe Driemanspolder (N3MP), waar de brug op aansluit, niet doorgaat.

Energiecentrale
N3MP is het belangrijkste toekomstige waterberging en recreatiegebied van Zuid Holland, momenteel wordt er door de betrokken rijks-, provinciale-, waterschaps- en gemeentelijke overheden druk gelobbyd om deze voorziening overeind te houden. Het aanleggen van de Hobbema 2.0 brug is hierin een cruciale stap.

Bovendien heeft de brug een hoogwaardig innovatief karakter, het is een kleine energiecentrale die ruim twee keer meer energie produceert dan hij gebruikt. De brug is samengesteld uit volledig recycleerbare materialen met een minimale impact op natuur en milieu.

De constructie is opgebouwd uit een bouwdoos van 3 dimensionaal gekromde onderdelen, die  zodanig zijn samengesteld dat de bouw zowel een minimaal effect op het verkeer heeft, als op het fraaie bestaande landschap.

Syb van Breda & Co's winnende prijsvraagontwerp uit november 2009  is het afgelopen jaar in teamverband met Techconsult uitgewerkt tot op besteksniveau. Op 1 april wordt de aanbesteding gestart, de oplevering is gepland in 2012.

Zie ook: Fietsbrug in Zoetermeer

Deel dit artikel

permalink